Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ett nytt kapitel i kämpen Matilda Perssons liv

Foto: DAVID LIDESTEDT/KANAL 75
Matilda Persson har elva väldigt tuffa år bakom sig på grund av en plötslig nervsjukdom. En amputation ska nu ge henne en bättre livskvalité. Foto: DAVID LIDESTEDT/KANAL 75

För de flesta är en amputation av ett ben något väldigt negativt och jobbigt.
Den 21-årige travamatören Matilda Persson från Njutånger ser dock det hela som ett nytt kapitel i sitt liv och en möjlighet till en större livskvalitet.
Hon är också van att kämpa - både i livet och på travbanan.

Publicerad:

TV4-dokumentären ”Matilda”, producerad av Kajsa Gustafsson, visades i TV4 för första gången hösten 2013. En väldigt gripande historia om den då 17-åriga Matilda Persson från Njutånger, vilken redan som elvaåring drabbades av nervsjukdomen CRPS (complex regional pain syndrome). Det hade blivit en sorts felkoppling mellan hjärnan och ryggmärgen, vilket i sin tur resulterade i att Matildas högra ben drog ihop sig i en allt annan än bekväm ställning mot överkroppen. Plötsligt blev hon sittande i rullstol och smärtorna var svåra. En läkare i dokumentären liknade Matildas smärta i benet som att hälla saltsyra i ett öppet sår. Matilda själv menade att det värsta inte var att hamna i rullstol, utan att tvingas sluta rida.

Givetvis förändrades Matildas liv radikalt. Kärleken till hästarna gjorde ändå att hon hittade en ny lösning - travsporten! Med hjälp av en specialkonstruerad vagn, snälla hästar, ovärdeligt stöd av familj och vänner samt även experthjälp av travtränaren Linda S Hedström var hon så småningom igång med ponnytravtävlande. I början av 2016 kvitterade Matilda ut amatörlicens för stor häst och blev sedan historisk som den första rullstolsburna travkusken i Sverige. Första loppet kördes den 22 februari 2016 i Gävle och sedan dess har hon tävlat kontinuerligt och har just nu tre ”stora hästar” i stallet samt en ponny.
– Men jag och tvillingbrorsan ropade även in en ettåring på årets Kriterieauktion. Hon heter Ess Daffodil (e. Zola Boko-Limabeans e. Varenne, kostade 70.000 kronor) och ska också komma till stallet efter inkörning. Men just nu vet jag inte riktigt hur det blir med allting rent praktiskt, berättar Matilda, som nyligen var på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

Tidigare har det inte funnits någon läkare som kunnat förbättra Matildas situation. Men nu helt plötsligt föreslog den nya läkaren amputation av hennes högra ben.
– Beskedet kom så snabbt. Jag ska läggas in på sjukhuset de 21 november och sedan opereras dagen efter.

Hur känns det här?
– Det känns bra, absolut. Visst är man nervös eftersom jag inte riktigt känner att jag har koll på allting. Jag hoppas dock att min livskvalitet kommer att kunna höjas mycket på sikt tack vare det här ingreppet. Det är framför allt infektioner som kontinuerligt varit ett stort problem under de senare åren.

Har det i stort blivit bättre eller sämre?
– Varken eller, man kan säga att sjukdomsläget varit oförändrat. Så nu ser jag fram emot ett nytt kapitel i livet.

Matilda har verkligen ett tufft program för dagen. Hon går på folkhögskola (läser in årskurs tre på gymnasiet), arbetar som banfotograf på Hagmyren (även andra uppdrag) samt har dessutom travhästarna att ta hand om som amatörtränare. Just nu finns tre starthästar i stallet, varmbloden Greve E (nioåring e. Makhtoub Jet, sju segrar och 515.000 kronor) och L.H.Adenture (sexårigt sto e. Rite On Track, en seger och 70.750 kronor) samt femåriga kallblodsstoet Mölleslettenslinna (e. Bord Odin, ingen seger, tjänat 56.593 kronor). Det var just L.H.Adenture som Matilda körde sitt allra första lopp med och som hon slutade tvåa i Bollnäs med den 28 oktober. Så första segern som kusk och tränare närmar sig.
– Det verkar svårt att vinna lopp, men förhoppningsvis kommer första segern så småningom. Vi siktar faktiskt på att få ut samtliga tre hästarna till start innan jag ska läggas in på sjukhuset, säger Matilda.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.