Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Femfaldig miljonär till avel – men tillbaka om ett år?

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Coin Perdu efter E3-finalsegern förra året på Bergsåker. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Uppfödnings- och E3-vinnaren går till avel – men kan återkomma som tävlingshäst i slutet av nästa år.

Publicerad:

Det är Svante Båth-tränade fyraåringen Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) vi pratar om. Hästen som vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring och förra året tog hem långa E3-finalen samt slutade tvåa i Kriteriefinalen.
– Hästen är inte riktigt fräsch och jag har i samråd med ägarna (KB Capulus Horses, Kullavik) och uppfödaren Calle Wihlborg nu bestämt att han ska få en period som avelshingst istället för att tävla. Det har nämligen varit en hel del intresse för honom från stoägarna, berättar Svante.

Coin Perdus fyraåringssäsong har varit en stor besvikelse för Svante, bara två starter och 28.000 kronor.
– Givetvis var inte detta vad vi räknat med. Man blir snabbt ödmjuk i den här branschen och nu får vi helt enkelt glömma Coin Perdu lite de första fem-sex månaderna av nästa år. Sedan få vi se om det går att dra igång honom igen framåt höstkanten.

Vad är det egentligen för problem hästen har?
– Han har haft ont i en kota och det var också lite diffust i en gaffelbandsgren. Vi har dock inte behövt göra några ingrepp eller så.

Hade hästen kunnat starta fler gånger i år om ni velat?
– Det är möjligt, men nu är beslutet taget om en avelsperiod.

Coin Perdu har så här långt ordnat 11 segrar på 16 starter och sprungit in 5.148.000 kronor.

Hur kommer då avelsåret 2019 bli för Coin Perdu? Jo, uppfödaren Calle Wihlborg har i alla fall en del av svaren.
– Det blir alltså fullt fokus på aveln. Coin Perdu kommer att stallas upp hos Bernt Staaf på Löftadalens Stuteri (fem mil söder om Göteborg). Man har redan börjat med tester och tanken är att jag ska åka upp dit nästkommande vecka eller veckan efter det för att vi ska prata ihop oss. Först då går det att börja bestämma hur mycket han ska kosta. Jag känner ägarparet väl och har hjälpt till med det här.

I första hand är det den svenska marknaden och färsk sperma som gäller.
– Vi får sedan se om det går med fryst sperma också om det blir intresse från andra länder.

Calle är optimistisk då det gäller Coin Perdus möjligheter som avelshingst.
– Det kan bli ett knivigt år för stoägarna eftersom Ready Cash bara tycks bli tillgänglig i Frankrike och då med högre kostnad. Dessutom verkar endast andelsägare kunna få utnyttja Muscle Hills tjänster. En sådan som Maharajah kommer säkert bli fortsatt väldigt populär, men begränsningen i Sverige är 150 ston. Så jag tycker förutsättningarna för Coin Perdu ser goda ut. S.J.’s Caviar på Viking Kronos-sto gav ju så sent som under den gångna helgen en Svampen-vinnare (Svante Båths Global Adventure). Peter Untersteiners Stochampionatstrea Global Upper Style är ett annat bra exempel.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS