Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Femte raka för Takter?

Foto: Micke Gustafsson/TR BILD
Jimmy Takter jagar sin femte raka titel i Hambletonian Oaks. Foto: Micke Gustafsson/TR BILD

I morgondagens två försöksavdelningar till Hambletonian Oaks har 17 hästar anmälts, varav fyra är svensktränade.

Publicerad:

Jimmy Takter jagar faktiskt sin femte raka tränartitel i Hambletonian Oaks. Sammanlagt har Johnny sju titlar hittills: Gleam (1994), Southwind Allaire (2003), Passionate Glide (2006), Lifetime Pursuit (2014), Wild Honey (2015), All The Time (2016) och Ariana G. (2017). I år har Jimmy bara med en häst i Oakskvalen, men inte vilken som helst. Manchego (e. Muscle Hill) segrade i samtliga sina tolv lopp förra året och fick förstås Dan Patch Award som det bästa tvååriga stoet i USA. Just nu står Takters tjej noterad för 15 vinster på 17 starter samt 961.170 dollar. Hennes segersvit slutade på 15, då hästen nu har förlorat två lopp i rad. Senast föll hon dock bara knappt mot Åke Svanstedts Plunge Blue Chip i Del Miller Memorial. Alltså loppet där den sistnämnda blev den snabbaste treåriga travaren i historien med sina 1.08,2a/1609 meter. Manchego har dragit spår sju bakom bilen i det första försöksloppet på Meadowlands och blir här stor favorit. Marcus Melander har fått innerspår bakom bilen i samma heat med What A Knockout (e. Donato Hanover), som körs av David Miller.

Även i det andra försöksheatet startar två svensktränade hästar. Mest uppmärksamhet på förhand drar förstås Åke Svanstedts färska världsrekordhållare Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) till sig. Hon har segrat i 12 av 15 starter och redan tjänat 562.809 dollar. I försöksloppen är det 50.000 dollar i samlad prissumma och i finalen väntar 500.000 dollar i potten. Så det finns onekligen möjligheter att bättra på siffrorna rejält om hästen löper upp till sin fulla kapacitet. Men någon tur i spårlottningen hade hon inte, utan hamnade längst ut bakom vingen.
– Jag tror att det kan bli tufft att besegra Phaetosive (e. Explosive Matter) från positionen utvändigt. Den hästen håller samma klass som Plunge Blue Chip och Manchego och har vunnit lätt varje gång. Jag hoppas att min häst är tillräckligt bra för att bli etta eller tvåa i försöket, men det är annars viktigt att vinna med tanke på den kommande spårlottningen till finalen, säger Åke Svanstedt till harnessracingupdate.com.

Jo, Åke har rätt. De fem bästa från respektive heat får vara med i finalen den 4 augusti, Det är dock bara försöksvinnarna som är garanterade ett spår från ett-fem bakom vingen. Övriga lottas oberoende vilken placering det blir i försöken. Ytterligare en svensktränad häst startar i andra försöket. Det är Lucas Wallins Winbak Noelle (e. Explosive Matter) som lottats till spår tre. Noterbart är att Scott Zeron-tränade Atlanta (e. Chapter Seven) står över Oaks för att istället möta grabbarna i Hambletonian. Det loppet avgörs med försök och final den 4 augusti.


Försökslopp 1, Hambletonian Oaks, lördag

1609 meter auto

1. What A Knockout (e. Donato Hanover) – David Miller (Marcus Melander)
2. Bills Lady (e. Donato Hanover) – Corey Callahan (John Butenschoen)
3. Lily Stride (e. Muscle Hill) – Tim Tetrick (Mark Harder)
4. Hey Blondie (e. Cantab Hall) – Andrew McCarthy (Chuck Sylvester)
5. Fly Fly Selena (e. Explosive Matter) – Brett Miller (R Dustin Jones)
6. Courtney Hanover (e. Cantab Hall) – Scott Zeron (Rick Zeron)
7. Manchego (e. Muscle Hill) – Yannick Gingras (Jimmy Takter)
8. Piranha Fury (e. Donato Hanover) – Brian Sears (R Nifty Norman)
9. Seviyorum (e. Donato Hanover) – Andy Miller (Julie Miller)

Försökslopp 2

1. Blonde Magic (e. Muscle Massive) – Thomas Durand
2. Lima Novelty (e. Chapter Seven) – Scott Zeron (Linda Toscano)
3. Winbak Noelle (e. Explosive Matter) – Andrew McCarthy (Lucas Wallin)
4. Perfect Summer K (e. Conway Hall)  – Louis Roy (Andrew Harris)
5. Phaetosive (e. Explosive Matter) – Trond Smedshammar
6. Live Laugh Love (e. Donato Hanover) – David Miller (R Nifty Norman)
7. Nixie Volo (e. Yankee Glide) – Cory Callahan (John Butenschoen)
8. Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) – Åke Svanstedt


Fotnot:

Läs även Travrondens intervju med Åke Svanstedt från förra veckan här (pluslåst).

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.