Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fick inte lämna hästbussen – vann loppet ändå

Foto: TR BILD
Sophia Olsson Jacobsen. Foto: TR BILD

I går kväll startade Sophia Olsson Jacobsens häst Edmund på norska V75.
På förmiddagen fick hon besked av banan att hon inte skulle få lämna hästbussen på grund av nya coronarestriktioner.
Det hela slutade med vilt tjoande från hästbussen – och seger!

Publicerad:

B-tränaren med licens på Åby håller till utanför Uddevalla och startar ofta sina hästar i Norge. I förra veckan vann hennes Dolly Dream på Jarlsberg. I går förmiddag fick hon ett samtal från banan inför tävlingarna på Bjerke där hennes nyförvärv Edmund var anmäld i ett montélopp.

– De sa att vi behövde ett negativt coronatest för att få röra oss på banan efter nya regler som trädde i kraft den dagen, men det var ju inte möjligt att lösa på några timmar. Vi skulle få tävla, men inte lämna hästbussen. Då funderade jag på om vi verkligen skulle åka, säger hon.

“Lämnade aldrig bussen”

– Men han hade tränat så bra och när jag ringde ryttaren Amanda Robertsen och förklarade så bestämde vi oss för att åka. Jag och Frida Olsson som jobbar i stallet åkte dit – men lämnade aldrig bussen utan satt där i många timmar.

Hur löste sig allt?

– Amanda lastade av, värmde, selade på…ja, gjorde allting. Vi hade bara packat ned precis det han behövde just för att inte krångla till det.

Slumpen underlättade

Situationen hade knappast löst sig så bra om det inte vore för den mänskliga faktorn nyligen.

– Jag blev avstängd för snäv körning och till en början blev det fel, jag blev avstängd från den sjunde oktober men det ändrades till den 17:e sedan. Det gjorde att Amanda red mina två hästar på Jarlsberg i fredags och att hon var uppsatt på Edmund i går. Men när jag nu fick rida tänkte jag ändra till mig själv men kände att…det var inget bra omen, när hon gjorde det så bra och det hade inte varit roligt för henne.  Hade jag varit uppsatt som ryttare hade det nog blivit krångligare att lösa situationen med kort varsel.

Rafflande upploppsstrid

Väl i loppet hittade Amanda Robertsen rygg ledaren och när just ledaren bröt ut på upploppet kunde hon smita invändigt och hann dit i en rafflande strid.

– Vi följde loppet via datorn från bussen och norsk tv filmade oss när vi tjoade. Den här gången hade vi marginalerna på vår sida och det togs en segerbild vid bussen!

Amanda Robertsen lär få förtroende framöver också.

– Hon är jätteduktig och jag har slitit av korsbanden så jag ska opereras snart, då behöver jag en ryttare i Norge!

Edmund har bara varit i Olsson Jacobsens regi sedan 1 oktober och kom från Frode Hamres stall. Segern, som var värd knappt 23 000 kronor, var årets första för den femårige valacken efter Farifant. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS