Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Finalflytt för tvååringar

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Revelation vann fjolårets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

Storloppskalendern stuvas om för de yngsta hästarna. Breeders Course-finalen på Jägersro flyttas från oktober till septemer för att inte krocka med Svampen på Örebrotravet.
– Det här blir mycket bättre för alla inblandade, säger Mats Ahlkvist som är sportchef på Jägersro.

Publicerad:

2019 kördes Svampen den 20 oktober. Redan sex dagar senare var det dags för final i Breeders Course och därför har Jägersro och Örebrotravet gemensamt kommit fram till en ändring för årets säsong.

Finaldatum för Breeders Course blir 30 september medan Svampen avgörs 24 oktober. Den 4 november är det sedan uttagningar till Svensk Uppfödningslöpning med final den 21 november.
– Det känns bra att vi tillsammans lyckats göra en planering som möjliggör för tränarna att kunna matcha sina tvååringar på bästa sätt, säger Örebrotravets sportchef, Claes Broberg.
– Nu finns det tvååringslopp med fina prispengar hela hösten så tränarna kan välja vilket eller vilka lopp de vill starta i.

Brobergs kollega på Jägersro, Mats Ahlkvist, är också nöjd med den nya kalendern.
– Visst, en tvååring kan inte vara med överallt, men det var fel som de stora insatsloppen låg i fjol. Nu finns i alla fall möjligheten att vara med i alla lopp, säger han och fortsätter:
– Vi flyttar Breeders Course-finalen från Müllersdagen till en onsdag. Det lyfter så klart den tävlingsdagen samtidigt som Müllersdagen klarar sig ändå. Det är så pass stor som den är.

En ändring till 2019 var att samtliga försök till Uppfödningslöpningen kördes på Jägersro. Så blir upplägget även i år.
– Om vi har försök på två banor kan det skilja mycket, både i kvalitet och antalet hästar, från den ena banan till den andra. Därför tycker vi att det blir mest rättvist på det här sättet. Det blir en del resande för de som vill vara med, men det är ändå 17 dagar mellan försök och final.

FAKTA

Den nya tvååringskalendern

30 september: Final i Breeders Course på Jägersro.
24 oktober: Svampen på Örebrotravet.     
4 november: Uttagningar till Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.
21 november: Final i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS