Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Finsk toppkusk till Sverige

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Hannu Torvinen prövar lyckan i Sverige. Foto: Maria Holmén/TR Bild

I måndags berättade Hannu Korpi att han byter Finland mot Sverige. Nu gör fjolårets tvåa i den finska körsvensligan samma sak.
– Det har alltid varit en dröm och nu när vi inte tävlar i Finland vill jag ta chansen, säger Hannu Torvinen.

Publicerad:

Det finska travet ligger nere på grund av coronaviruset. Beslutet gäller fram till och med 13 april, men på tisdagen rapporterade Hevosurheilu att tävlingsuppehållet ser ut att förlängas med en månad. 

Inga lopp betyder ingen inkomst för catchdrivern Hannu Torvinen. Han har därför bestämt sig för att pröva lyckan på andra sidan Östersjön.
– Jag har alltid drömt om att flytta till Sverige och köra där, säger Torvinen till Travronden.
– Det är tuffa tider även i Sverige på grund av coronaviruset, men i Finland tävlar vi inte alls. Därför känns det som rätt läge att åka över.

Hur skulle du beskriva situationen i Finland just nu?
– Väldigt svår. Vi vet inte när tävlingarna kan starta igen. Ingen har någon aning. Det är jättetufft för tränare, ägare och för oss kuskar. Min enda inkomst kommer från att köra lopp, så just nu tjänar jag inga pengar. Samtidigt ska man komma ihåg att travet är sekundärt i dessa tider. Det viktigaste är att de som behöver vård får det och att vi får ordning på smittan.

Vann näst flest lopp i Finland förra året

Om allt går som det ska kommer Torvinen till Sverige på måndag. Boende på Söderby Gård är redan ordnat.
– Jag har många vänner som är tränare där och förhoppningsvis får jag köra en del lopp åt dem, säger Torvinen.
– Jag vet inte hur länge jag kommer att stanna i Sverige. Jag är öppen för allt.

Det är en ung, men rutinerad catchdriver som tar steget över Östersjön. 28-åringen har över 1.500 segrar på meritlistan, varav 262 togs under fjolåret. En siffra som endast överträffades av Santtu Raitala bland kuskarna i Finland.
– Mitt mål var självklart att bli champion, men Santtu körde otroligt bra, säger Torvinen och fortsätter:
– Det var ändå min bästa säsong hittills i karriären. Jag har många fina minnen från den. Det som smäller högst är nog när jag vann EM för femåringar med Stonecapes Queila på Vermo.

"Högre nivå i Sverige"

Här i Sverige har det blivit två segrar för Hannu Torvinen. Båda på Bodentravet. Han var dessutom tvåa med Ranch Kelly i EM för ston på Solvalla 2018.
– Travet i Sverige är på en högre nivå än det finska. Det är tufft att köra där, men jag tror att jag är kapabel till att lyckas. Jag känner mig väldigt hungrig och hoppas att jag får chansen, säger Torvinen som inte satt upp något mål för antalet segrar, däremot ett språkligt sådant.
– Att lära mig svenska. Jag pluggar lite och det går bättre och bättre. Målsättningen är att jag ska kunna prata med svenska tränare och ägare på deras språk.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS