Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Följ med då Peignoir fölar

KRISTINEHAMN. Säsongen för fölningar börjar lida mot sitt slut. Än är det däremot ston som väntar på att föla, och under natten till tisdag var det V75-vinnaren Peignoirs tur.

Publicerad:

Travronden var på plats på Långeruds Gård i Kristinehamn, hos Madelen och Torbjörn Ohlzon, då föllarmet plötsligt gick. Det var Peignoir som var redo att föla och det mesta gick som på räls.
– Det kan däremot ha varit avgörande att vi hade föllarm och faktiskt var på plats då hon fölade, för det var väldigt mycket vatten kvar i fostersäcken, och risken om vi inte hade varit på plats direkt , hade varit att fölet inte fått luft, utan börjat andas in vatten och drunknat. Så fölningen gick väldigt bra, Peignoir skötte det hela fantastiskt bra, men det var den lilla biten som kunde ha gått snett, säger Torbjörn Ohlzon.

Peignoirs mjölk visade sig även vara lite tveksam, när det kommer till näringsvärde och antikroppar. Därför fick Madelen Ohlzon gå för att hämta fryst mjölk, för att ge till fölet.
– Det var en ren säkerhetsåtgärd. Peignoirs mjölk var okej, men inte mer, och för att vara på den säkra sidan vill vi alltid ge fölen förstklassig mjölk från början, för det är så viktigt. Den första mjölken de får i sig är fullproppad med antikroppar, som hjälper dem längre fram, och sätter igång magen, säger Madelen Ohlzon.

I det stora hela, var det en väldigt snabb förlossning, som gick väldigt smärtfritt. Och avkomman efter Maharajah, mår väl. Uppfödare står Black Type Breeders i Märsta som.
– Fölet åt fantastiskt bra direkt, Peignoir var otroligt duktig även hon. Så det här är vad man kan kalla för en enkel och kanonbra födelseprocess, åtminstone nu när vi var på plats, säger Madelen Ohlzon.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS