Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Forss klart vassast

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Mika Forss representerade i år Finland i Kusk-VM i Sverige och slutade sjua. I går vann han dock prestigefyllda Björnkampen i Boden. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Finske toppkusken Mika Forss kunde under torsdagen för första gången erövra ett björnspjut.

Publicerad:

Det är i den anrika kuskmatchen Björnkampen i Boden som detta unika hederspris går att vinna. Vissa har genom åren till och med haft svårt för att få sig spjutet hem med flyget från Boden. Kanske inte så konstigt, då det är ett riktigt vasst vapen.

Hur som helst blev det alltså finsk i topp det här året. Detta efter fyra avdelningar inom V64-ramen. Mika Forss värmde upp redan före V64-spelet genom att vinna med Ingemar Hultqvist-tränade Dante Godiva (e. Up And Quick). I Ung i Norr för treåringar blev det en dryg inledning via tredjespår, men varvet från mål satt duon i ledningen. Väl där var det spel mot ett mål och mycket enkel vinst på 1.15,5/2160 meter. Förstapriset var 50.000 kronor och det handlade om tredje segern i fjärde starten.

V64-1 var även första avdelningen av Björnkampen och det blev finskt direkt genom hemmatränaren Jorma Särkiniva och Nils Bertgren-tränade Lennox Laday (e. Text Me). Efter en perfekt resa i andra par utvändigt blev det seger med tre säkra längder till slut på 1.12,4a/1640 meter. Förstapriset var 50.000 kronor.
– Loppet blev precis som jag hade tänkt på förhand och han var riktigt duktig, kommenterade Särkiniva.
Mika Forss slutade fyra här medan John Östman ersatte Robert Bergh och inledde med en andraplacering.

Det blev mera finskt i andra avdelningen (V64-2) genom kusktalangen Olli Koivunen bakom Katarina Brorsgård-tränade Kjärs Emil (e. H.G.Balder). Ekipipaget vann enkelt från spets, även om travet bitvis inte flöt perfekt.
– Styrkan var det i alla fall verkligen inget fel på, påpekade Koivunen, som skrällde till drygt 23 gånger pengarna.

Torbjörn Jansson har vunnit Björnkampen hela tre gånger tidigare, men fick det här året nöja sig med en försöksvinst genom favoriten Moogie (e. Orlando Vici) i V64-4. Det femåriga stoet avgjorde enkelt efter avancemang till dödens.
– En jättefin häst som bara var bäst i det här loppet, kommenterade Jansson.

Inför fjärde och sista avdelningen var det helt klart finsk dominans. Olli Koivunen var i topp med 30 poäng, men tätt bakom jagade Mika Forss (28) och Jorma Särkiniva (24). När Mika Forss segrade med Gabriella Laestander-tränade Marciano (e. Muscle Hill) samtidigt som såväl Olli Koivunen som Jorma Särkiniva slutade oplacerade var saken klar. Mika Forss segrade överlägset på 44 poäng, 12 mer än tvåan Olli Koivunen. Därefter följde John Östman (31) och Torbjörn Jansson (30).
– Jag har nog varit med tre-fyra gånger tidigare men aldrig vunnit Björnkampen. Så det här var roligt, kommenterade Mika Forss.
En annan som kände sig väldigt belåten var tränaren Gabriella Laestander.
– Ja, det var en härlig seger. Vi har hela tiden trott mycket på honom, men det har inte lossnat fullt ut.

Robert Bergh hade hittat en lämplig uppgift för sin Frankrike-expert Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) i V64-3. Ove A Lindqvist körde men ekipaget fick jobba rejält för att plocka ner ledande Magnifik Brodde.
– Det kändes klart hela loppet och jag hade propparna kvar. Hästen fällde dock fram öronen en bit inne på upploppet, så därför fick jag rycka propparna ändå. Då ordnade det sig utan större problem, kommenterade Ove A Lindqvist, som kunde notera segertiden till fina 1.11,7a/2140 meter.

I den avslutande V64-avdelningen bjöds det på hela 100.000 kronor i förstapris. Här serverade Hanna Olofsson en perfekt smygresa i vinnarhålet/tredje par invändigt till egentränade Atlas Eagra (e. Judje Joe) och det blev fritt fram redan i slutsvängen. Mitt på upploppet kopplades greppet på då ledande Don Draper. Det här var Atlas Eagras tredje seger i nionde årsstarten.

Utanför V64-ramen avgjordes ett försök i Dubbelcupen för kallblod (fördel ston). Här segrade Malin Viklund från spets bakom Lena Dahlbäck-tränade Vårvind (e. Hallsta Lotus). Segertiden skrevs till 1.25,5/2140 meter och förstapriset var 50.000 kronor. Det här var Vårvinds första seger sedan november 2017.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS