Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fullträff för glimrande Diamanten

Foto: Roger Svalsröd/Hesteguiden.com
Diamanten i upploppsstriden på Jarlsbergs travbana. Foto: Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Välkommen till världseliten, Diamanten! På Jarlsberg tog femåringen sin första storloppsseger bland den äldre eliten efter att ha spårat runt om i Ulf Thoresen Grand International på 1.11,0a/2100 meter. 
– Det känns väldigt stort att få vinna det här loppet för första gången, säger Stig H Johansson i vinnarcirkeln. 

Publicerad:

Ulf Thoresen Grand International lockade ett högklassigt startfält och det kom att bli en mycket dramatisk upplaga i motvinden på Jarlsbergs travbana. Det började direkt med galopp för Twister Bi när startbilen släppte fältet, samtidigt som Diamanten (e. Adrian Chip) och Erik Adielsson flög till ledningen före Coquin Bebe. 
–  Jag var så klart inne på att komma till ledningen, men Brekken (med Evil Enok M.E) körde en skarp provstart och jag visste inte hur den skulle öppna. Men efter 100 meter var det klart, sa Erik Adielsson i vinnarcirkeln efteråt. 

Ekipaget fick öppna första 500 meterna på beskedliga 12,1, innan Rajesh Face och Adrian Kolgjini från dödens såg till att tempot skärptes. Med 1200 kvar inträffade sedan en tråkig händelse för flera inblandade längre bak i fältet. I fjärde invändigt bröt B.B.S.Sugarlight ut och krokade ihop med utvändige Lionel, och Frode Hamre som kom bakom med Giveitgasandgo hade inte en chans att hinna undan . Samtliga tre hästar stod på benen genom incidenten, men loppet var givetvis över för trion. Även Twister Bi som kommit tillbaka efter galoppen stördes av händelsen och Tripolini V.P. tappade mycket mark.

I täten öppnade Diamanten varvet på 1.11,4 och under slutvarvet fick ledarhästen en fortsatt tuff press från Rajesh Face. Genom sista sväng var Diamanten och Rajesh Face sida vid sida, samtidigt som Alessandro Gocciadoro satte in stöten från andra utvändigt med Trendy O.K. Men detta var Diamantens dag och över upploppet kunde ingen hota femåringen som i läcker stil gick undan med krafter kvar.
– I årsdebuten slappnade han för mycket från ledningen med 50-75 meter kvar och jag var lite orolig för att det skulle kunde hända igen. Men han höll ihop stilen väldigt fint till slut och det var en fantastisk prestation, konstaterade Erik Adielsson. 

Trendy O.K. avslutade bra längden bakom vinnaren på 1.11,2 medan Rajesh Face fullföljde fint till tredjeplatsen på 1.11,4. Coquin Bebe tog hand om fjärdeplatsen efter sin resa i rygg på ledaren och Twister Bi gjorde en bra upphämtning som femma. 

För Diamanten, som vann Kungapokalen och Sprintermästaren som fyraåring hos Robert Bergh, var segern i Ulf Thoresen Grand International (grupp-1) den första stora triumfen bland den äldre eliten och för sin tränare Stig H Johansson. Och mer är att vänta.
– Det är en drömhäst att få träna och det vore kul om han håller sig på benen och fortsätter utvecklas lite till. Det är en häst för de allra största loppen, sa Stig H Johansson efteråt i vinnarcirkeln. 

Solvallatränaren gladde sig åt sin första inteckning i loppet. 
– Att få vinna det här loppet med en egentränad häst och hedra Ulf Thoresen känns väldigt stort, konstaterade han.

För Kent Forsberg, en av ägarna, handlade det om andra titeln.
– Diamanten brås på sin far Adrian Chip som vann det här loppet som treåring (2007, då "Ulf Thoresens Minne" för treåringar). Jag är lycklig över att få vara med om att vinna det här loppet två gånger, sa Kent Forsberg i vinnarcirkeln.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.