Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fyra månaders startförbud

Foto: null
Philippe Allaires Ready Cash ligger sist utvändigt i Prix d'Amérique. Foto: STALLTZ.SE

Franske topptravaren Ready Cash lämnade ett positivt dopingprov innan Prix d'Amérique i år och franska travförbundet dömde tränaren Philippe Allaire till 5.000 euro i böter, medan Ready Cash är avstängd från allt tävlande under fyra månader.

Publicerad:

Alla hästar som startar i Prix d'Amérique dopingtestas både före och efter loppet. Ready Cash hade behandlats på veterinärkliniken på Grosbois. I själva Prix d'Amérique hade han ingen lycka med sig. Han galopperade bort sina chanser.

Franska facktidningen Paris-Turf rapporterar att Ready Cash lämnat ett positivt dopingprov 48 timmar innan Prix d'Amérique. För Ready Cashs del påverkar det inte själva slutresultatet i det loppet - Ready Cash var redan diskad, för galoppen. Dopingprovet innehöll spår av den antiinflammatoriska substansen flumetason, ett kortisonpreparat.

Däremot fråntas hästen segern i Prix Jean le Gonidec, som kördes elva dagar efter Prix d'Amérique. Även i samband med den starten lämnade Ready Cash ett positivt dopingprov, för samma substans.

På självaste julafton fastnade en annan av Philippe Allaires hästar i en dopingkontroll. Official Secrets dopingprov innehöll också flumetason. Official Secret frontogs femteplatsen (1.560 euro) och Allaire dömdes till 2.000 euro i böter.

När det uppdagades att Official Secret testat positivt avslutade Allaire kontakterna med den schweiziske veterinären René Aebischer, vilken Allaire under åtta år haft ett samarbete med. Uppgifter som bekräftas av flera källor gör gällande att även Ready Cash behandlats av Aebischer innan hästen lämnade de positiva dopingproven.

"Slutnotan" för Philippe Allaire och Ready Cash blir att hästen diskas i två lopp; fråntas segern i Prix Jean le Gonidec och beläggs med fyra månaders startförbud (fram till 1 juli). Philippe Allaire döms till tre månaders villkorligt (en tid under vilken samtliga eventuella regelbrott från denne bestraffas hårdare) och 5.000 euro i böter.
 

Jag de Bellouets bakdel i Prix d'Amérique 2006.

René Aebischers namn har figurerat i media tidigare. När Jag de Bellouet för fyra år sedan vann Prix d'Amérique - och senare fråntogs segern på grund av doping - syntes ett stort antal sticksår på hästens bakdel. Efter loppet framkom att en behandling som kallas mesoterapi utförts på Jag de Bellouet av René Aebischer.

Mesoterapi går ut på att ett stort antal injektioner görs på ett visst kroppsområde. Injektionen, som kan innehålla en mängd olika substanser, läggs i det hudlager som kallas mesoderm och syftar primärt till att stimulera energipunkter, eller triggerpunkter, på kroppen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS