Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gareth Boko starkast till slut: "Glad att jag har fått chansen"

Foto: ALN
Foto: ALN

Läs om alla kvallopp till Kungapokalen inne i artikeln.

Publicerad:

Fem fina kvallopp till Kungapokalen avgjordes på Åby under fredagskvällen. De två främsta i varje kvallopp gick vidare till finalen 13 maj. Det gjorde också de två bäst seedade treorna. 

Försök 1
Efter en kvick öppning och ett lopp i rygg på ledande National Prince (e. Maharajah) kunde Peter Untersteiner och Justice Ås (e. Justice Hall) spurta förbi samtliga via open stretch. Favoriten tillika E3-vinnaren Policy of Truth fick göra jobbet utvädnigt om ledaren under slutrundan och klarade inte av att nå topp tre. Istället var det Svante Båths National Prince som tog hand om andraplatsen före trean Destiny Am (e. Muscle Hill). Peter Untersteiner var inte jätteöverraskad trots att vinnaroddset landade på drygt 29 gånger. 
– Både och, egentligen inte om man har sett loppen han gjorde på Halmstad för tio dagar sedan, då var han läcker över mål. Men när han skulle möta ett par av de värsta i årgången var det svårt att sätta in honom mot dem, sade Peter Untersteiner efter segern. 
Segertiden skrevs till 1.12,9a/2.140 meter. 

Försök 2
Mindyourvalue W.F. tog hand om ledningen tillsammans med tränaren Robert Bergh. Duon drog på i ett hårt tempo och när upploppet väl kom tackade Conrad Lugauer och hans Gareth Boko (e. Make It Happen) för det – och även för draghjälpen i tredjespår – efter ett lopp i fjärde utvändigt och kunde avgöra säkert på tiden 1.12,7a/2.140 meter. Upploppet blev rafflande med flera ekipage i strid om andraplatsen. Den som lyckades komma tvåa blev till slut Ulf Stenströmer-tränade Handsome Brad  (e. Brad de Veluwe) tillsammans med Carl Johan Jepson. Trea i mål blev Valley Brodde (e. Ready Cash) som fick dra tåget i tredjespår sista 500. 
– Jag är glad över att ha fått chansen att träna en så fin häst. Med sådana vill man vara med i de stora loppen och det är vi nu, sade Conrad Lugauer efter segern. 

Försök 3
Dominion Beach (e. Muscle Hill) och Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) möttes i starten före kvalet. Den gången var det Stefan Melanders nyförvärv som vann. I kvalet blev det dock revansch för Svante Båths Kriterievinnare Deimos Racing – som fick ett fint lopp i rygg på ledande Springfield (e. Joke Face) som tillslut blev trea i mål tillsammans med Johnny Takter. Per Lennartsson och Dominion Beach tog tidigt positionen utvändigt om ledaren, men hästen hade trots det krafter kvar att bjuda vinnaren på en upploppsduell som slutade i målfoto. 
– Jag fick en sten i ögat med hundra meter kvar och såg i princip ingenting. Jag visste inte om vi hade blivit etta eller tvåa, det var skönt när beskedet kom. Han galopperade i provstarten och kändes inte hundra rytmisk i loppet heller, sade Erik Adielsson, som körde Deimos Racing. 

Försök 4
Petri Salmelas Makethemark (e. Maharajah) fick ett fint rygglopp i andraspår, men hade en bit fram till tätduon in i slutsvängen. Ulf Ohlsson litade på hästen – som visade klass när han närmade sig meter för meter och avgjorde tidig på upploppet. Robert Berghs Diamanten (e. Adrian Chip) gjorde grovjobbet och knäckte ledande Electric Light redan i början av slutsvängen. Det kostade dock och ekipaget fick nöja sig med en tredjeplats. Istället kunde Johan Untersteiner och Marcus Lindgren-tränade Gandhi Boko (e. From Above) lägga beslag på andraplatsen. 
– Det var full spänst över mål och jag är riktigt nöjd med honom. Jag litar mycket på hästen och jag vet att han kan flytta på sig en bit, sade körande Ulf Ohlsson. 

Försök 5
Ledande Grant Boko (e. Ready Cash) fick tidigt sällskap av utvändigt Ulisse Kronos. Vid ingången av slutsvängen såg Kolgjinis häst ut att ha slagit klorna i ledaren – vid utgången var rollerna ombytta. Grant Boko stred upploppet ner, men kunde inte freda sig mot en vasst spurtande Monark Newmen (e. Orlando Vici) tillsammans med Fredrik Persson. Segern blev säker och stilen var övertygande. Trea i mål blev Admir Zukanovic-tränade Gizmo De Veluwe (e. Andover Hall). 
– Han har utvecklats lite i år om man jämför med förra året, sade tränaren Fredrik Persson. 

Klara för final: Justice Ås, National Prince, Gareth Boko, Handsome Brad, Deimos Racing, Dominion Beach, Makethemark, Ghandi Boko, Monark Newmen, Grant Boko.
Treor: Destiny Am, Valley Brodde, Springfield, Diamanten, Gizmo De Veluwe.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS