Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gävlesatsningen – kan bli ett Åby i miniatyr

Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Gävletravet har använt pengar från markförsäljning till banomläggning och belysning. Men ännu mera spännande saker är på gång. Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD

För drygt två år sedan sålde Gävletravet mark för 22 miljoner kronor. Till hösten är det meningen att halva den stora parkeringen ska börja bebyggas. Dessutom planeras det för en Åby-arenasatsning i miniatyr.

Publicerad:

I dessa svåra coronatider är det kanske inte investeringar i mångmiljonklassen man tänker på i första rummet. Men faktum är att Gävletravet sedan en lång tid tillbaka haft ett samarbete med kommunen, vilket för två år sedan resulterade i en markförsäljning till Skanska för 22 miljoner kronor. I en artikel i Gefle Dagblad (+) tas det hela upp och Travronden har nu också varit i kontakt med ledningen på Gävletravet.
– Det här är en lång historia, som tog sin början före min tid här på Gävletravet. Staden växer och områdena Sätra/Stigslund, i anslutning till banan, har varit intressanta för kommunen när det gäller en framtida exploatering. Vi ansökte om byggrätter och fick som sagt för drygt två år sedan klart med Skanska, som köpte 12.000 och våra 18.000 BTA, säger Gävlestravets travbanechef Kent Modin.

Den sistnämnde berättar vidare att man redan investerat ungefär hälften av pengarna i bland annat banomläggning och belysning.
– Till att börja med gick fem miljoner till exploateringskostnader. Det ska också betalas skatt, även om vi valt att investera en stor del. Det kändes viktig med den här ansiktslyftningen, som annars är svår att genomföra utan externa medel.

Kent Modin är noga med att påpeka att det flesta framtidsplaner just nu är pausade på grund av den rådande coronakrisen. Men det finns så småningom planer på att göra en Åby-satsning i miniatyr.
– Vi har kvar 6.000 BTA och dessutom en stor totohall som sällan fylls upp. Så det finns lite att jobba med och jag har varit nere på Åby flera gånger och tittat på deras lösning. Här i Gävle är det normalt hotellbrist och dessutom ligger travbanan i Gästriklands idrottstätaste område. Här finns både ishall, multihall, tennis, friidrott och förstås trav. Så vi tittar på hur man ska kunna utnyttja detta på bästa sätt.

Det finns inga ritningar klara, men Kent Modin hoppas att det hela tar mera fart när samhället kommer till rätta igen. Den planerade byggstarten för BoKlok-kvarteret på travbanans parkering är satt till höstkanten.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.