Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Ge 500 kronor till alla hästar som startar"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Flemming Jensen tar bladet från munnen i en lång intervju med danskhv.dk Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

500 kronor till alla hästar som startar i ett lopp, slopade anmälningsavgifter och fler långlopp. Det är några av de förändringar som stortränaren Flemming Jensen vill se i dansk travsport de kommande åren.
- Vi har inte råd att tappa fler tränare och hästar och vi behöver vända trenden, säger Flemming Jensen i ett intervju med danskhv.dk.

Publicerad:

Det är i en intervju med danskhv.dk som Flemming Jensen framför en rad förslag som ska få dansk travsport på rätt kurs. För en dryg månad sedan kom nyheten att spelet på trav i Danmark liberaliseras och att sporten får behålla sitt mångmiljonbidrag från staten, men Ålborgtränaren tror inte att det innebär någon lösning på lång sikt. 
- De senaste månaderna har jag tänkt över hur vi ska ta nästa steg med dansk travsport. Många jublar över att det nya spelförslaget och menar att vårt trav är räddat, men det som bekymrar mig är att sporten inte kan klara sig utan subventioner och att det finns någon röd tråd i tänket för framtiden. 
- Jag tror inte vi kommer någonstans om vi inte fokuserar på de största problemen. Det har blivit färre och färre föl, färre aktiva och färre hästar i träning. Vi måste komma tillrätta med att många tränare har för stora kostnader och därför lämnar sporten. 

Flemming Jensen har flera önskemål som han hoppas att danska förbundet (DTC) tar till sig för att främja tränare, hästägare och uppfödare.  
- Jag vill att anmälningsavgiften till loppen ska vara gratis och att alla hästar som fullföljer ett lopp ska få minst 500 kronor med sig hem. De får alltså 500 kronor för att komma. Det kommer stärka sporten och det är något som vi har råd med, om vi nu har 60 miljoner kronor årligen till travet.
- Ska vi ha några lopp att spela på om några år så behöver vi 1400-1500 föl om året. Nu är vi nere på 400, så det är en lång process. Men om folk får gratis anmälningsavgift och 500 kronor för att komma, och det med tiden blir fler lopp, så kommer det inte dröja innan hästägandet kommer öka igen, säger Jensen som gjort noggranna kalkyler för sina förslag. 

Jensen vill också se fler lopp i Danmark och kan tänka sig en omfördelning av prispengar. 
- Alla tränare vill vinna lopp men om det bara handlat om att tjäna pengar, så hade vi slutat för längesedan. Vi vill vinna lopp, men med färre lopp desto färre glada vinnare blir det. Man får fråga sig om det är avgörande om det är 5.000 eller 7.500 kronor till vinnaren. Enligt min uppfattning är det inte avgörande. Men i gengäld ska det inte kosta en mindre förmögenhet för att delta i loppen. 

Ålborgtränaren har vidare ett förslag om att det ska skrivas ut fler propositioner för långlopp. 
- Vi har en stolt tradition med korta lopp men vore det inte bättre att titta mot Frankrike istället för mot USA? Vi vill ju gärna ha 15 hästar i loppen och längre lopp är dessutom mer publikvänligt än sprinterlopp, anser jag. 
- Jag skulle vilja se ett upplägg med 25-50 procent fler långlopp, om säg fem till sju år så uppfödarna får en chans att få fram mer starka hästar, säger Jensen till danskhv.dk.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS