Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gjorde tränardebut – i V75: "Behövde ett lopp"

Foto: ALN/Micke Gustafsson
Alicia Jakobsson gjorde i fredags sin första start som tränare och började direkt i V75. Ögonstenen Adrians Girl gjorde en fin insats och kom i mål som femma. Foto: ALN/Micke Gustafsson
Alicia Jakobsson i sulkyn. Foto: ALN/Hanold
Alicia Jakobsson gjorde i fredags sin första start som tränare och började direkt i V75. Ögonstenen Adrians Girl gjorde en fin insats och kom i mål som femma. Foto: ALN/Micke Gustafsson

KARLSTAD. Det är för många en dröm att ha en häst som startar i V75-sammanhang. För Alicia Jakobsson blev drömmen sann direkt när hon i sin första start som egen tränare kunde göra debut i rikstoton.
– Jag anmälde till några andra lopp som passade bättre, men hon kom inte med. Sedan var det lite dåligt anmält och hon behövde ett lopp så jag anmälde, berättar Alicia Jakobsson.

Publicerad:

Den 20-åriga hästskötaren Alicia Jakobsson befinner sig på Färjestad under långfredagen när vi hittar henne i snöyran på stallbacken. Det är knappt en timme efter att hennes nyförvärv Adrians Girl gått i mål som femma bakom självaste Alfas da Vinci i ett långlopp över 3.140 meter. Stoet med Örjan Kihlström i sulkyn serverades ett smyglopp där hon under större delen av loppet låg långt bak i fältet. När upploppet kom galopperade favoriten Djali Boko och Adrians Girl säkrade därmed femteplatsen. Den svenske mästaren Alfas da Vinci vann loppet på 1.15,0/3 200 meter.  
– Jag hade varit nöjd om hon bara gjorde ett bra lopp och nu fick vi pengar så jag är jättenöjd, säger Alicia Jakobsson.

Till vardags jobbar Alicia hos Robert Bergh med sin sambo och det var på sin arbetsplats som hon hittade sin ögonsten som skulle ta henne till V75. Adrians Girl hade stått hos Robert Bergh sedan hon var två år och när Alicia tog över stoet flyttade hon sexåringen till granngården där hon tränas idag.
– Det var min sambo som skötte Adrians Girl hos Bergh. Så jag hade lite koll på henne sedan tidigare. Jag fick rida ett montélopp med henne och kände att det fanns lite mer att hämta. När jag hörde att hon var till salu tänkte jag att nu får jag ta chansen att få en häst som går i både sulky och monté.

Tidigare har Alicia jobbat hos Sofia Aronsson och varit på praktik i Frankrike. Även om det alltid varit hästar i hennes tankar så är det inte bara trav hon brunnit för.
– Jag har alltid hållit på med hästar. Från början höll jag på med ridhästar, men när min hopphäst skadade sig började jag rida lite på min grannes travhästar. Jag fick testa monté och det var skitkul! Så det blev istället på den vägen att jag började med travet för att jag tyckte det var roligare. 
Vad var det som gjorde att det var roligare än att rida?
– Jag tror det var att det kändes lättare. Man tränar och startar. Det blir inte för­stört för att man nuddar en bom och den ramlar ner, utan är hästen bra så är den det. Även om man kan sitta fast i lopp med krafter kvar, känns det som att man alltid får en ärlig chans.

Jakobsson har både kör- och monté­licens och hon har kört och ridit lite grann tidigare, men inte så mycket som hon kanske egentligen vill. Det är därför Alicia skaffat Adrians Girl och sin tränarlicens för att kunna utöka sin körning och ridning. Dock är det inte alltid det enklaste att vara egen tränare. Den 25 mars hade Alicia planerat att hennes nyförvärv skulle göra debut på Mantorp. Så blev det inte utan hästen ströks efter att anmälningarna var klara.
– Det var lite strul med ägarpapprena. Men det var bara att ta nya tag, ta det som en lärdom och gå vidare. Det är mycket att hålla reda på som ny tränare. Plötsligt så ska man sköta allting själv. Jag ska ju kunna det, men jag missade det och det är väl mänskligt gissar jag.

Framöver hoppas Alicia kunna fortsätta att tävla med Adrians Girl och hon tror att hästen kan få en nytändning med miljöombyte. 
– Tanken är att Adrians Girl ska starta på i både sulky och monté. Hon har verkat lite trött på att gå i sulky, men så länge hon tycker det är kul så får vi köra på både och. Vi kommer att träna på och starta så länge som hon är pigg och glad.
Jobbet som hästskötare gör naturligtvis att Alicia inte har så mycket tid över då passhästarna hos Bergh får den största uppmärksamheten, men i framtiden hoppas hon kunna ha fler hästar i träning.
– Just nu kommer det inte bli fler då det är svårt att få ihop med jobbet. Jag vill gärna träna hästar och tycker det är kul. Förhoppningen är att kunna ha ett par till framöver, säger Alicia Jakobsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS