Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Glad för allt stöd vi har"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Propulsion vid en tidigare start på Vincennes. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På måndagen bestämde Daniel Redén sig. Det blir ett fjärde raka framträdande för Propulsion i Prix d’Amérique.
– Han var sig lik. Han sprang och skrek och hade sig, säger Solvallatränaren.

Publicerad:

Anmälningstiden till Prix d’Amérique gick ut på måndagsmorgonen och ett par timmar aviserade Daniel Redén att Propulsion kommer till start.

Efter segern i Trotting Masters-finalen på Vincennes i början av september pausade Propulsion och var borta från tävling i knappt fyra månader. Han gjorde comeback på Romme i slutet av december och var en vinnare direkt. Senast var han ute på Bergsåker där han slutade tvåa bakom Elian Web.
– Han var rejält sliten efter starten på Bergsåker. Han har nog aldrig varit så sliten som då. Banan spelade nog in lite grann Samtidigt som hästen blev trött och kämpade hela vägen in i mål, säger Daniel Redén.

I veckan har Propulsion fått dubbla besök av massören och efter måndagens träningspass bestämde sig Solvallatränaren för att de gör ett nytt försök i Paris.
– Massören berättade för mig att hon tyckte att hästen kändes sliten efter starten på Bergsåker och att hon behövde komma ytterligare en gång. Hon var här under söndagen och det kändes i jobbet idag, måndag, att han fått tillbaka trycket i kroppen. Han var sig lik. Han sprang och skrek och hade sig och då vet man att han är tillbaka, säger Daniel Redén.

Daniel Redén berättar att han tryckte av Propulsion ordentligt i en av intervallerna.
– Jag körde på med honom i en av intervallerna och då var det bara Rödluvan som kunde haka på. Det är ett bra tecken.

Med Propulsions deltagande betyder det att det blir tre svensktränade hästar med i loppet. Utöver Daniel Redéns häst startar också Jerry Riordans Ringostarr Treb och Stefan Melanders Milligan’s School. De franska tränarna laddar upp med bland andra en fyrling från Sébastien Guarato: Face Time Bourbon, Bold Eagle, Billie de Montfort och Valko Jenilat medan Jean-Michel Bazire mönstrar Belina Josselyn, Davidson du Pont och Looking Superb.
– Jag är realist och vi har sagt att vi tar det lite som en kul utflykt. Även om vi så klart vill vara med och göra upp om det. Det är många unga, nya och fräscha hästar med i år samtidigt som ”Proppen” varit med i många år. Jag är glad för allt stöd vi har.

Daniel Redén meddelar också att han hoppas att Örjan Kihlström ger Propulsion en vilsam resa på söndag.
– Min förhoppning är att vi får se ett lite annorlunda upplägg för hans del. Jag vill att han ska smyga med och att han får chansen att göra en bra spurt.

Propulsion har varit med i Prix d’Amérique vid tre tillfällen under karriären. 2017 satt han till en början i sjätte utvändigt för att dryga kilometern avancera via tredjespår. Efter en tight situation 550 meter från mål tappade Propulsion både fart och meter på täthästarna, men han återkom övertygande och blev fyra bakom Bold Eagle, Belina Josselyn och stallkamraten Lionel.

2018 slutade Propulsion trea. Han gjorde det efter att ha inlett i tredjespår första 800 meterna för att sedan överta ledningen efter en kilometer. Örjan Kihlström valde kort senare att överlåta kommandot till Bird Parker. Genom sista sväng blev det galopp för Charly du Noyer och Propulsion kunde leta sig ut i andraspår. Han sköt till starkt bakom Readly Express och Bold Eagle.
– På ett sätt känner jag mig som en bitter förlorare nu, men om ett par veckor tror jag att jag kommer känna annorlunda. Jag är otroligt stolt över min häst. Han fick det tuffaste loppet av de tre främsta i mål, men kunde trots det plocka längder över upploppet, sade Daniel Redén.

I fjol hamnade Propulsion långt bak till en början och låg nia in på upploppet. Avslutningen var stark och Propulsion kom slutligen i mål som femma. Han gjorde det bakom Jean-Michel Bazires trio Belina Josselyn (etta), Looking Superb (tvåa) och Davidson du Pont (fyra) medan Readly Express tog hand om tredjepriset.
– Det blev väldigt mycket stolpe ut för oss. Örjan fick mest sitta och täcka sin position kändes det som och hela loppet blev märkligt kört. Nej, det blev inte bra för vår del. Vi hamnade alltför långt bak. Det är som sagt stolpe ut här nere i Frankrike, sade Daniel Redén till Travronden efter det loppet.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS