Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Glädje och sorg på Axevalla

Foto: MALIN/MVAPHOTO
Anna Mix satte nytt världsrekord Foto: MALIN/MVAPHOTO

Vid sidan av V75-lördagens sorg, efter Mouron Rouges död, slutade dagens tävlingar med bland annat nytt världsrekord av hemmahästen Anna Mix.

Publicerad:

Tyvärr kommer många att komma ihåg lördagens V75-omgång på Axevalla med sorg. Hästen Mouron Rouge dog under under pågående lopp i V75-2. Mer om händelsen kan du läsa om här. Med en tung stämning i luften fortsatte tävlingsdagen och det sportsliga slutade så här.

 
I gulddivisionens V75-3 hade Sofia Aronsson ställt i ordning Anna Mix (e. Ludo De Castelle) i ett bländande skick när det vankades V75 på hemmaplan. Franck Leblancs stjärnsto gick som en ångvält över Axevallas upplopp och passerade mållinjen på det nya världsrekordet 1.12,0a/2.640 meter, som gäller femåriga och äldre ston över lång distans med autostart på tusenmetersbana. Noterbart är att det tidigare rekordet 1.12,1 togs på Jägersro av Daniel Redéns Delicius U.S. så sent som i oktober förra året.  
Erik Adielsson fick hoppa upp i sulkyn för första gången bakom Anna Mix och hamnade tidigt först utvändigt om ledande Spring Erom. Efter en inledande femhundring på kilometertiden 1.07,8 passade Adielsson på att köra till och överta ledningen. Väl där kunde ingen hota sexåringen Anna Mix som såg lysande ut när hon tog emot publikens applåder över upploppet. Bakom försökte Daniel Redén-tränade Call Me Keeper att närma sig efter ett lopp i andra utvändigt men attacken var förgäves. Call Me Keeper slutade tvåa följt av Spring Erom. Anna Mix gjorde sin tredje start under Sofia Aronssons träning och sin fjärde i Sverige totalt. Den första segern på svensk mark var efterlängtad, berättade en klart tagen Sofia Aronsson efteråt.
– Jag kan vara den lyckligaste människan på jorden just nu. Att få äran att ta hand en sådan här häst och sedan få kvitto på att man gjort det rätt är fantastiskt, sade en tårögd Sofia Aronsson efter segern.
 
Nancy America fällde monsterfavoriten Some Summit i V75-1. Some Summit tog ledningen från Nancy America vid första varvet, som inleddes på 1.14,6. På upploppet kunde däremot inte Heiskanens sto stå emot och Some Summit slutade trea. Heiskanen var nöjd med prestationen.
– Jag är jättenöjd med hästen, men placeringen hade kunnat vara bättre. Hon tvekade från start. Sedan gjorde hon ett strålande jobb, jag är mer än 100-procentigt nöjd, sade Veijo Heiskanen.
 
Oh Goodness och Ulf Ohlsson var de som först travade förbi storfavoriten på upploppet, vilket innebar andraplats. Nancy America och Flemming Jensen hittade luckan i sista sväng och avslutade med en fin spurt som tog dem till segern på 1.13,1/2.140 meter.
– Hon gjorde ett fantastiskt fint lopp. Att slå Veijos speciella häst är pricken över i:et, sade Flemming Jensen efter loppet.
 
Efter en tung och beklaglig inledning på dagen, avslutade Björn Goop med seger i V75-7. Furious Francis vann efter ett lopp i tufft tempo. Othello Face öppnade första 500 meterna på 1.08,9 och första tusen travades på 1.11,3. Furious Francis gick i mål med huvudet före Stay Alert och Peter Untersteiner följt av Vernin Starlight och Erik Adielsson. Segertiden skrevs till 1.12,3a/2.140 meter.
 
I V75-6 blev det en spännande strid mellan Nadal Broline, Bruno Di Quattro och Seedorf O.M.F på upploppet. Hästarna gjorde upp huvud vid huvudet där Stig H Johansson-tränade Seedorf O.M.F. var starkast och vann med Erik Adielsson. Reijo Liljendahls Nadal Broline tog andraplatsen med Ulf Ohlsson, följt av Bruno Di Quattro och Frode Hamre.
– Han har blivit bättre att köra. De dagarna när hästen hjälper till är det inte svårt att köra honom. Hästen är inte enkel och skötarna, ägarna och Stig H har hållit sig lugna och det är betryggande för mig, sade Erik Adielsson.
 
Efter det tragiska dödsfallet i V75-2 segrade Minnestads Dubai och Mattias Djuse. Med flera längder gick de i mål på 1.14,8a/2.640 meter.
– Det är jättetråkigt när sådant händer, vi märkte ingenting när de blåste av loppet. Min häst visade sig sedan fin. Jag lät honom springa på lite och vi vann lätt i dag, sade Mattias Djuse.
 
Global Respons och Kevin Oscarsson tog en imponerande seger i lärlingsloppet i V75-5. Med spår tolv låg duon långt bak i fältet, men på upploppet flög Global Respons fram längst ut i banan närmast publiken. Segern skrevs till 1.13,1a/2.140 meter. Tooltime gjorde även han en stark avslutning, tillsammans med Per Nilsson, som räckte till andraplatsen. 
– Det var väldigt långt fram, men när jag tog ut han i tredjespår i sista sväng kände jag att han var stark. Jag hade nog kunnat göra några give me-five på upploppet, så nära staketet var jag, sade en glad Kevin Oscarsson.
 
I V75-4 segrade Ulf Stenströmers fyraåriga valack Pampalo med Björn Goop på segertiden 1.13,6/2.140. Det blev två segrar vardera för Björn Goop och Erik Adielsson.
 
Rätta V75-raden
5-5-5–1–12–1-4
 
Utdelning
7 rätt: 423.299 kronor
6 rätt: 1.915 kronor
5 rätt: 179 kronor
ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.