Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Global Trust övertygade: "Han vann mycket enkelt"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Jorma Kontio bakom Global Trust. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Jorma Kontio hade en fin kväll på Solvalla. Tillsammans med Global Trust satte han miljonärerna på plats.

Publicerad:

Han hade inte startat sedan annandag jul och stötte på stenhårt motstånd i form av Jairo och Qahar Q.C. Det spelade ingen som helst roll för Global Trust (e. Yankee Glide). Väl i ledningen var miljonärerna aldrig nära att utmana Timo Nurmos femåring. Efter ett inledande varv på 1.14,2 kunde Kontio öka både tempot och avståndet ner till konkurrenterna. Med fyra längder ner till tilläggsstartande Jairo och Qahar Q.C. kunde Global Trust vinna på 1.13,6/2140 meter.
– Han var jättefin nu både i värmningen och i loppet – hundraprocentig. Allt stämde bra i travet och han kommer nog att tjäna fina pengar. Jag körde säkert första 50-100 meterna sedan åkte vi fram och han vann mycket enkelt, sade Kontio i vinnarcirkeln.
Global Trust belönades med 60 000 kronor för segern och nu har han 716 500 kronor på karriärens 18 starter.
Dessförinnan hade Kontio besökt Solvallas vinnarcirkel efter seger med Jan Wickströms Jas (e. Classic Photo). Även då var det ledningen som var segerreceptet och segermarginalen var klar även där.
– Det var en jättetrevlig häst att köra och han kändes fin hela vägen, sade Kontio som körde hästen för första gången.
Segertiden landade på 1.15,3a/2140 meter.

Första segern

Kvällens gladaste vinnare fanns också på Solvalla. När lärlingarna gjorde upp fick Alice Engström vinna sitt första travlopp med storhäst. Det såg dock inte speciellt ljust ut när allt skulle avgöras. I sista sväng satt Engström och Jim Oscarsson-tränade Stern (e. Manofmanymissions) allra sist.
– Jag tänkte att jag lyfter väl ut honom, vi måste chansa. Och det höll ju. 200 kvar trodde jag faktiskt inte att vi skulle vinna, sade Engström i vinnarcirkeln.
Men hästen spurtade sylvasst och tog sig förbi ledaren i så pass god tid att kusken kunde kosta på sig en segergest också.
– Det här är min första stora seger. Jag vet inte var jag ska börja… Det är min egna passhäst och det är sjukt kul att få köra honom och vinna. Det är helt otroligt. Jag tror inte att jag har vunnit på Solvalla med varken storhäst eller ponny. Jag hoppas Jim (Oscarsson) såg det här och jublar i Italien.
Tränaren var nämligen på auktion i Italien.

Imponerade från ledningen

V86-kvällen inleddes på Åby med en riktigt fin vinnare i form av Veiled (e. Zola Boko). Magnus Dahléns fyraåring var tvåa i sitt uttagningslopp till Stochampionatet innan hon galopperade bort sig i finalen. Trots spår åtta bakom bilen kunde Carl Johan Jepson hitta till ledningen den här gången och då var övriga chanslösa att utmana om segern. Efter 1.14,0. på varvet kunde ekipaget öka farten på slutrundan och vinna på 1.13,6a/2140 meter.
– Hon var bra i dag. Hon gick ju ner lite i klass och hon hoppade bort fina pengar i Stochampionatet. När vi kom till ledningen förstod jag att hon skulle ha fin chans, sade Jepson i vinnarcirkeln.
Bakom vinnaren gjorde Cheerful River ett fint lopp som tvåa efter ett lopp utvändigt om vinnaren. 

I övrigt noterades att… 
Global Unprotected (e. S.J.´s Caviar) klarade sig fint utan lopp i kroppen. Magnus Jakobssons fyraåring spurtade till seger från tredje utvändigt trots låga rapporter från tränaren.
– Han var bättre än vad jag hade förväntat mig, sade Jakobsson.
… Även Johan Untersteiner var på auktion i Italien. Två segrar blev det ändå. Först satte Peter Ingves dit Hip Hurray Boko (e. Yield Boko) efter ett lopp i andra utvändigt. Sedan spurtade Dear Friend (e. Orlando Vici) till seger på 1.11,8a/2140 meter tillsammans med Christoffer Eriksson.
… Christoffer Eriksson fick också köra egentränade Nonstop Cheri (e. Andover Hall) till seger i långloppet. Det trots att hästen fick vandra först i andraspår under slutrundan. Hästen är dessutom uppfödd av Eriksson själv. Segertiden blev 1.15,6/3160 meter.

Rätt V86-rad: 8–1–5–4–10–4–11–9
Utdelning
8 rätt: 21 907 496 kr
7 rätt: 32 537 kr
6 rätt: 1 241 kr

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS