Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

...Stefan Söderkvist, som tog sin 3.000:e seger i och med segern med Önas Ida för 1,5 vecka sedan.

Publicerad:

3.000 segrar. Hur smakar det när du säger det?
– Det är klart att det smakar riktigt bra. Jag tyckte det var mycket då jag nådde 1.000 segrar, men det har blivit några till sedan dess...
Du har haft en lång, framgångsrik karriär som du kan blicka tillbaka på. Några speciella minnen som sticker ut?
– Det finns ett par hästar som har betytt väldigt mycket för mig. Amiretta var väl ändå den häst som jag slog igenom med. Hon vann massvis med lopp och det var också hon som var anledningen till att jag flyttade till Göteborg. Annars är det Fridhems Ambra och Noras Bean som ligger mig varmt om hjärtat.
Du har varit med om både fantastiska och mindre roliga stunder i livet. Du har drabbats av en hel del olyckor och sjukdomar. Har det alltid varit givet att ta dig tillbaka till sulkyn?
– Det har varit tungt varje gång och givetvis har det gjort riktigt ont, både psykiskt och fysiskt. Däremot har jag alltid varit övertygad om att komma tillbaka. Jag har aldrig tvivlat.
Det låter som att tävlingsskallen är rejäl?
– Jo, men så är det väl. Jag älskar det jag håller på med och det hjälper väl till i alla lägen.
Hur mår du för dagen?
– Jag känner mig stark för dagen. Jag ligger på en nivå som jag tris med och hälsan har jag med mig.
Apropå nivån. Du har väldigt jämna siffror. Du snittar dryga 100 segrar mest varje år på sistone.
– Så är det och det är väl egentligen så det har sett ut under hela karriären, trots olyckor och annat. Jag är väldigt tacksam gentemot ägare och tränare som jag fått köra åt. Jag har egentligen aldrig haft någon specifik kund som jag jobbat åt, utan det har varit många som jag kört åt.
Numera kör du mycket åt Admir Zukanovic och Stall Denco. Hur trivs du med det?
– Jag tycker det är roligt att kunna vara med på litet annat sätt. Det är något jag saknat sedan jag slutade som tränare, att följa varje individ. Med "Adde" diskuterar jag och vi har bra kontakt. Att det dessutom handlar om fantastiskt fina hästar gör inte saken sämre.
Än en gång. Stort grattis till jubileumet och hoppas hälsan fortsatt är med dig! Då kanske det blir 4.000 segrar innan det är klart?
– Tack snälla, men jag är otroligt nöjd att ha kommit upp i 3.000 segrar. Jag kör på i den här takten så länge det känns bra.

Uppdatering onsdag kväll.
Travronden fick motta ett samtal från ATG:s Hasse Svennehed under onsdagskvällen. Siffran på 3.004 segrar inkluderar b-lopp. Räknar man bort b-loppen är Stefan Söderkvist fyra segrar ifrån jubileumet (skrivet 30 november). När han tar sin 3.000:e seger med b-loppen exkluderade kommer firande ske.

Urval av hästar som Stefan Söderkvist kört.
Noras Bean, 12.035.653 kronor. Segrar i bland annat Gran Premio Continentale, Nationernas Pris.
Fridhems Ambra, 12.026.897 kronor. Segrar i bland annat Hugo Åbergs Memorial, Breeders Crown, Årjängs Stora Sprinterlopp, Forus Open.
Amiretta, 62 segrar på 138 starter. 649.800 kronor intjänat.
Donatello Sisu, 1.304.100 kronor. Seger i E3-final.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.