Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallstedt utsedd till utredare

Nu är det klart att generaldirektören på Lotteriinspektionen, Håkan Hallstedt kommer att leda den nya spelutredningen, meddelade civilminister Ardalan Shekarabi igår.

Publicerad:

Syftet med utredningen är att utarbeta förslag till en licensmarknad, en fråga som Svensk Travsport tillsammans med ATG och galoppen drivit i flera år genom förslaget Ansvar och konkurrens på lika villkor.

– Det är många pusselbitar som ska sättas på plats. I direktivet står att förutsättningarna för finansiering av både statens verksamhet och allmännyttiga ändamål ska bevaras i så hög utsträckning som möjligt. Det innebär att finansiering av föreningslivet ska bevaras via spelmarknaden, och hästsporten sorteras in i den fåran, säger Håkan Hallstedt.

I hans utredningarbete ingår att komma med förslag om hur skattesatserna, och licensavgifterna för de bolag som ska ha licens at verka på den svenska spelmarknaden ser ut. Där är redan diskussionerna igång om vad som är rimliga skattesatser. Till exempel börjar det knaka runt att det danska licenssystemets skattenivå blev för hög.

– Det är en ekvation att försöka lösa. Målet är kanalisering, alltså att aktörerna på spelmarknaden tycker att villkoren för att vara med i licenssystemet är sådana att de väljer att gå med istället för att stå utanför. Då kan man inte ha för hög skattenivå. Det hela blir en avvägning av vad som är rimligt, det gäller att ”komma rätt på det”, säger Håkan Hallstedt.

Enligt uppdraget ska Håkan Hallstedt presentera utredningen senast 31 mars 2017 med målet att införa ett licenssystem 2018.

Läs en längre intervju med Håkan Hallstedt i tisdagens Travronden.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.