Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Han är bättre än vad han visat så här långt”

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Piteraq tog årets tredje seger på hemmaplan. Efteråt lät det som att det kan komma fler framöver.

Publicerad:

Ville Karhulahit och hans Piteraq (e. Muscle Hill) gick ut som favoriter i Lassagårdspokalen på Axevalla. Sju hästar kom till start i loppet med 60 000 kronor i förstapris och när startbilen hade släppt fältet kunde Piteraq försvara sitt innerspår och hålla ledningen. När Karhulahti sen kunde dämpa till 1.19,0 första kilometern hade hästen inga som helst problem att gå undan till seger närmast före Prince Palema.
– Han gjorde det bra i dag och det var tacksam att få köra så sakta. Han gick i mål med krafter kvar, sade hemmatränaren Ville Karhulahti i vinnarcirkeln.

Klockan stannade på 1.16,5a/2140 meter och segern var den tredje i karriären. I vinnarcirkeln berättade tränaren att han har höga tankar om hästen.
– Det är en fin häst. Han hade halsproblem i våras och han har varit sjuk flera gånger. Det är först nu han har börjat fungera. Han är bättre än vad han har visat så här långt. 

"Precis omöjlig att få iväg"

Trots att han stod i en segerintervju kunde han inte undgå att vara brydd, André Eklundh. No Limit La Ma (e. Quite Easy U.S) har nu vunnit två av tre lopp för Åbytränaren – men har galopperat i varje start, både för Eklundh och gamle tränaren Carlos Söderström.
På Axevalla testade fyraåringen på autostart för första gången och återigen blev det en rejäl markförlust.
Det hindrade inte No Limit La Ma från att återkomma och spurta till seger.
– Man kan väl konstatera att han är precis omöjlig att få iväg från start. Nu har vi provat både volt och auto och han bara spänner sig, sade Eklundh i vinnarcirkeln.
Hästen gick i mål 1.17,1a/2140 meter.
– Han har enorma lungor. Jag har fortfarande inte lyckats få honom trött. Får vi bara ordning på nervositeten så kan han nog vandra en lång bit.

Enkelt för favoriten

Johan Untersteiner valde ett defensivt upplägg med favoriten Dear Friend (e. Orlando Vici) trots, eller kanske tack vare, att det bara var fem hästar i loppet. I stället kunde Peter Ingves köra Peter Untersteiners Sto-SM-vinnare Global Uppe Style i ledningen. Under slutrundan fick hon Southwind Feji snett utvändigt och Dear Friend i andra utvändigt. När ledaren plötsligt tappade slutet strax innan upploppet kunde Johan Untersteiner dra i högertömmen och sedan avgjorde Dear Friend utan några problem. Klockan stannade på 1.14,1a/2140 meter.
– I ett så litet fält är det svårt att stå emot henne var hon än ligger. Jag tyckte hästen kändes fin, framför allt orkesmässigt och det var gott om krafter kvar i mål. Nu har hon lopp både i Frankrike och på Solvalla den 26:e. Vi får se vilket vi väljer, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Magnus Jakobsson berättade att Vikens Energy (e. Text Me) kan väldigt mycket i ljusa stunder och den här gången var det dags igen. Ekipaget tog sig till ledningen och fick favoriten Callmesally på utsidan. När allt skulle avgöras hade Callmesally inget att ge. Istället var det Gun Palema som gjorde vad hon kunde för att gå i närkamp med ledaren. Det hjälpte inte när Vikens Energy höll farten på ett fint sätt och vann på 1.17,1/2640 meter. Valacken tränar av Mikael Fellbrandt.
– Jag fick bra svar när jag tyckte grejerna och det kändes väl rätt så säkert hela vägen, sade Jakobsson. 

Granlund i zonen

Joakim Granlund är inne i en fin period. I torsdags vann han lärlingsfinalen i Knutsson Rising Star Cup på Åby och under söndagen slog han till igen. Den här gången handlade det om Skaraborgsbygdens lärlingsserie och segervapnet hette Marcel P. (e. Timoko) som tränas av hans pappa Stefan Granlund.
Efter ett perfekt lopp i rygg på dödenstravande favoriten Point Zero kunde hästen spurta till säker seger på 1.17,0a/2140 meter.
– Det rullar på bra nu och det var skönt att få vinna åt pappa. Han har fått bra snurr på stallet nu, sade Granlund i vinnarcirkeln.

Mikael J Andersson hittade till ledningen med Tony Pehrsson-tränade Raj’s Oh Lord (e. Lord Capar) och kunde därifrån hålla undan till en knapp men säker seger.
– Jag kunde väl dragit på lite tuffare under det första varvet för att det skulle ha blivit säkrare. Han har inte riktigt snabbheten i benen, sade segerkusken.
R.K.Queen (e. Make It Happen) avslutade GS75-omgången med en säker seger från ledningen tillsammans med tränaren Paw Mahony.
– Ända oron jag hade var att hon blev väldigt pigg när att vi träffat en vit pinne efter 900 meter. Men det var lugnt, sade Mahony.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS