Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Han tog 24:e raka – tangerade rekordet

Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH & TR BILD
Öystein Tjomsland tangerade det norska segerrekordet på 24 raka med sin Lesja Odin. Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH & TR BILD

Norge har sin egen Trebol i sexåriga kallblodet Lesja Odin. I kväll tangerade Öystein Tjomslands häst det norska rekordet när han tog sin 24:e seger i rad från debuten.

Publicerad:

Lesja Odin (e. Moe Odin) debuterade med seger den 26 augusti 2016 på Biri travbana. Sedan dess har det blivit ytterligare 23, den 24 på raken i kväll på hemmabanan Sörlandet. I sulkyn satt tränaren Öystein Tjomsland, som är upp i 19 segrar med Lesja Odin.
– Lesja Odin har utvecklats ytterligare på sistone och kan faktiskt vara något för absoluta eliten så småningom, sade Öystein Tjomsland när Travronden pratade med honom för några dagar sedan.

I kväll var Lesja Odin totalt överlägsen. Han inledde i tredje par utvändigt, men 1300 kvar attackerade Tjomsland via tredjespår och pressade sig till spets varvet från mål. Han drog på rejält sista rundan och vann till slut med 60-70 meter på 1.24,2/2180 meter. Förstapriset var 14.000 norska kronor. Det här var alltså inte heller vilken seger som helst, utan den 24:e i rad från debuten. Det innebar att Lesja Odin tangerade pappa Moe Odins norska rekord (mellan 30 mars 2000-29 mars 2002). Den sistnämndes segersvit på 24 raka sprack när han slutade tvåa i ett lopp på Klosterskogen.
– Lesja Odin blir bara bättre och bättre. Han blir inte lätt att stoppa framöver, sade Tjomsland efter kvällens seger till norska motsvarigheten till ATG Live.

Frågan är när 25:e raka kommer?
– Vi får bläddra lite i propositionshäftena, just nu vet jag inte. Men det lär nog inte dröja så länge förrän Lesja Odin är ute igen. Jag vill dock att banförhållandena ska vara de rätta, svarade Tjomsland.

Det norska rekordet i antal raka segrar har Lannem Silje med 30. Hennes segersvit inleddes dock efter en andraplats i debuten. Världsrekordet i antal raka vinster har spanske Trebol med 56. Jävsöfaks är värst i Sverige med 42 i rad.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS