Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hans Karlsson med skarp kritik mot sällskapet

Foto: Petri Johansson/Kanal 75
Hans Karlsson. Foto: Petri Johansson/Kanal 75

I slutet av november fastställdes Hans Karlssons uteslutning av Örebro Travsällskaps stämma. 
Anledningen ska, enligt ett tidigare uttalande från styrelsens ordförande, vara att Hans har skadat sällskapet ekonomiskt och påverkat varumärket negativt.
– Jag vet inte vilken parkbänk de har hittat styrelsen på, säger Hans Karlsson.

Publicerad:

I somras beslutade Örebro Travsällskaps styrelse att utesluta proffstränaren Hans Karlsson ur föreningen, initialt interimistiskt då styrelsen på egen hand inte kan utesluta en person utan stämmans medgivande.

– Det fanns en konkret utlösande faktor till beslutet. I våras gjorde Hans inlägg på facebook som några av Örebrotravets sponsorer reagerade på. Det blev en diskussion om företag skulle sponsra Örebrotravet i framtiden på grund av de saker Hans skrivit och dragit igång. Då kände vi att vi var tvungna att agera. Vi måste tänka på travsällskapets väl och ve, sade ordföranden Fredrik Askhem till Sulkysport då.

Stämman fastslog uteslutningen

På stämman i november fastslogs uteslutningen efter röstning som slutade 51-24. Fyra personer valde att lägga ned sina röster.
– Jag är irriterad. Styrelsen har inte presenterat några bevis och piskade in gamla stofiler på mötet för att se till att deras vilja gick igenom. Det fanns egentligen inga argument på själva mötet. Vänner till mig som var där ställde frågan och fick svaret: ”Nej, ni får lita på oss att det här är det bästa för sällskapet.” Jag själv fick inte komma på mötet, säger Hans Karlsson.

Hur viktigt är det för dig att vara med i sällskapet?
– Praktiskt är det inte så viktigt eftersom jag ändå inte kommit åt och kunnat påverka något de senaste åren. Däremot har jag ju ambitionen att försvara travsporten i vår region. Finns det förutsättningar för att påverka som vill jag ju göra det.

"Jag vet inte vilken parkbänk de har hittat styrelsen på"

Vad ligger till grund för uteslutningen enligt dig?
– Den känsliga frågan är flytten till Kvinnersta där jag har talat om hur galet styrelsen tänker.
Är verkligen oliktyckande i en enda fråga anledningen till uteslutning?
– Jag har även haft en kamp i tio år mot Håkan ”Lillis” Olsson som kom hit och började förstöra Örebrotravet. Han tycker väl att det är roligt om han kan tvåla till mig, men det sista ordet är nog inte sagt här. Även om ”Lillis” är pensionär nu är han fortfarande effektiv och agerar inpiskare åt sällskapet för att motarbeta mig. Jag vet inte vilken parkbänk de har hittat styrelsen på…

"Vet att jag uttryckt mig elakt"

Det är allvarliga anklagelser du kommer med.
– Ja, men jag står för dem. 
Kan du själv tycka att du uttryckt dig väl elakt när du varit irriterad?
– Nja, jag vet ju att jag uttryckt mig elakt. Men jag tycker inte att jag varit för elak, situationen kräver att någon säger ifrån. 

"Det intressanta är att lägga ned planerna"

Hans tycker dock att hans uteslutning är en liten sak i sammanhanget.
– Jag vill att de ska lägga ned satsningen med Kvinnersta, det finns inga ekonomiska förutsättningar för att ro det är i land. Nu är det nio år sedan man började prata om en flytt av travbanan och vad gör det med en bana? Under hela tiden har det varit idé- och investeringsstopp på banan. Man måste någonstans inse att det här inte går. Spelet bakom med min uteslutning är egentligen ointressant. Det intressanta är att lägga ned planerna på den här orealistiska flytten av Örebrotravet och i stället göra det så bra på platsen som finns.

"Typiskt honom att ha sådana konspirationer"

Håkan ”Lillis” Olsson känner inte igen den bilden som Hans Karlsson lyfter fram.
– När jag var sportchef var han arg på mig, liksom han var arg på såväl min före- som efterträdare. Han är en svår person där allt ska gå efter hans pipa och han är jävlig mot de flesta.
– Han lyssnar inte på förklaringar eller argument och har kallat ordföranden för en notorisk lögnare. Jag tror inte att han förstår hur elak han uppfattas då han har en väldigt vass penna, det ska jag inte ta ifrån honom.
Han hävdar att du agerat ”inkastare” och på så sätt verkat för att han ska uteslutas.
– Nej, nej, nej. Det är typiskt honom att ha sådana konspirationer. Däremot har han skrivit själv att folk skulle komma dit för att rösta kvar honom.

Travronden har sökt ordförande Fredrik Askhem vid flera tillfällen. I ett mejl avböjer att kommentera ärendet ytterligare. Han skriver: "När det gäller uteslutningen vet jag egentligen inte vad jag skall bemöta eller säga mer. Vi har tagit beslutet enhälligt i styrelsen och medlemmarna har sagt sagt sitt runt detta på höstmötet i en sluten omröstning, helt i linje med föreningens stadgar."

 

FAKTA

Styrelsen i Örebro travsällskap

Fredrik Askhem, ordförande

Monica Thyresjö, vice ordförande

Mats Domberg

Magnus Lilja

Magnus Larsson

Daniel Englund

Peter Flack

Maria Hägglund

Maria Ottosson

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS