Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här är de nya proffstränarna

Årets proffstränarkurs på Wången är avslutad. 15 nybakade avgångsstudenter är nu redo för nästa kliv. Här är deras bakgrunder – och visioner för framtiden.

Publicerad:

Andre von Dabrowski

Ålder: 34.
Familj: Gift med Louise von Dabrowski, sex barn.
Hemmabana: Jägersro.
Bakgrund: Jag följde med min storasyster till stallet när jag var 16 år. Sedan var jag fast och spenderade varje ledig minut i stallet på Berlin-Karlshorst travbana hos Rolf Håfvenström. Efter grundskolan gick jag motsvarigheten till ett Hippologgymnasium, inriktning trav. Jag började min arbetskarriär hos Rolf Hafvenström, sedan gick vägen via Mallorca och Frankrike innan jag 2008 hamnade i Skåne.
Roligaste travminne: Mina tre derbyvinster som skötare och åren som försteman på Mallorca.
Travanläggning: Sjöbogården i Sjöbo (nära Vomb.)
Träningsfilosofi: Vår träningsfilosofi är att alltid träna travhästar utifrån deras egna förutsättningar. På så sätt får vi hästar som mår bra, är träningsvilliga och blir mer hållbara. Då finns bra förutsättningar att nå önskade resultat. Vår grundtanke med vår träning är att vi vill att våra hästar ska vara starka, uthålliga och arbeta så balanserat som möjligt så att de sedan klarar den tuffa påfrestning som tävling innebär. Hur vi uppnår det kan variera från häst till häst. Inom ramen för vår träningsfilosofi ligger också att hos oss ska hästar få vara hästar med allt vad det innebär och det betyder också att vi tränar långsiktigt med tanken att hästen ska kunna få en lång och lovande karriär. Det innebär också att så fort en häst kommer i vår träning börjar det förebyggande arbetet, vilket innebär kontinuerlig genomgång av hästterapeut, varierad träning och noggrannhet. Detta görs på alla hästar. På sikt gör det att vi får mer hållbara hästar. Hos oss är inte hästen ett arbetsredskap utan vår vän.

Helena Ehn

Ålder: 40.
Familj: Singel.
Hemmabana: Bollnäs.
Bakgrund: Jobbat inom vården i tolv år innan jag sadlade om och började jobba med travhästar i olika proffsstall. Det har jag gjort under de senaste tio åren, men jag har alltid haft egna hästar sedan jag var barn så hästar ligger mig varmt om hjärtat.
Meriter: Har varit lagom framgångsrik som amatör, min bästa merit är segern i amatör SM-uttagningen med min Primus Altero. Jag har även kört dam-SM och många olika hästar så man har fått kunskap och skicklighet i sina händer.
Roligaste travminne: Amatör-SM med både uttagning och final.
Visioner och träningsfilosofi: Att jag ska kunna utveckla ett fint stall med bra resultat och att få ägare som tror på mig. Jag har en filosofi att försöka träna hästarna efter deras behov så mycket det går. Det finns alltid en grundträning, men alla hästar är inte lika så all träning passar inte alla.

William Eriksson

Ålder: 28.
Familj: Ja.
Hemmabana: Romme.
Bakgrund: Två år hos Jimmy Takter USA, ett och ett halvt år hos Dan Widegren i Halmstad, fem månader hos Jerry Riordan i Halmstad. Sedan 2013 hos pappa Hans G Eriksson. Meriter: Har drygt 50 segrar som kusk, jobbat som second-tränare åt Jimmy Takter, samt vunnit kvallopp på Medowlands åt Jimmy.
Roligaste travminne: När jag efter en olycka i ett lopp i maj 2015 gjorde en snabb comeback i juli samma år och tog en dubbel direkt. Det gjorde att jag och pappa vann kuskmatchen. Ett fantastiskt ögonblick.
Träningsanläggning: Lövberga gård utanför Avesta. Trevlig miljö för hästar och folk, i träningsväg finns backe, djupsandbana, rakbana. 30 minuter till Rommetravet.
Vision och träningsfilosofi: Ett ekonomiskt hållbart företag med kvalitet före kvantitet, där hästar och kunder känner sig väl omhändertagna. Jag ska ge hästen alla förutsättningar att bli en riktigt bra tävlingshäst.

Anita Gottås Löjdahl

Ålder: 56.
Hemmabana: Östersund.
Familj: Maken Karl Gunnar.
Bakgrund: Driver Överby stuteri.
Meriter: När vi fick K.A.Baeaker att överleva då hon föddes i princip död. Veterinären gav upp, men vi fortsatta mata med barnbarnens pupmugg. Hon var för klen för att suga ur vanlig flaska. Hon vann sedan som treåring.
Roligaste travminne: Det är ju helt klart när B.W.Gullis och Mjölner Herkules bodde hos oss och vann både Derbyt och Derbystoet samma dag. Vi satt uppe halva natten i mörkret och bara njöt. Bästa travfesten någonsin.
Vision och träningsfilosofi: Fortsätta stuteriverksamheten i oförändrad omfattning. Hoppas på att folk fortsätter att avla på sina hästar och att vi kan erbjuda många fina hingstar även i framtiden. Mitt hjärta klappar lite extra för kallblod.

Madelene Karlsson

Ålder: 35.
Familj: Sambo, barn.
Hemmabana: Åby
Bakgrund: Kommer från ridsporten. Började rida vid sju års ålder och har tävlat inom hoppning och fälttävlan. Kom in på travet när jag började jobba i ett amatörstall efter gymnasiet, efter det var jag ”fast”. Tog B-tränarlicens 2005.
Meriter: Några segrar med mina egentränade hästar. Roligaste travminne:  Mitt livs första start och även min första hästs första start, som resulterade i seger.
Träningsanläggning: Eget stall som skall byggas om till tolv boxplatser plus lösdrift. Har även tillgång till en filial två mil bort där alla förutsättningar finns, rakbana, backe med mera.
Vision och träningsfilosofi: Att ha ett stall med hög kvalitet och gott om tid för både hästen och dess ägare.

Marko Korpi

Ålder: 44.
Familj: Fru Sara och tvillingarna Axel och Lukas, tio månader.
Hemmabana: Solvalla.
Bakgrund: Kommer från travfamiljen Korpi (pappa är Heikki) och har jobbat med travet sedan 1991. Har jobbat hos: Pekka, Heikki och Ilkka Korpi, Veijo Heiskanen, Tommy Hanné, Tuomas Korvenoja, Kari Lähdekorpi samt drivit eget stall tre år i Finland (2007–10). Bästa hästarna i träning under den tiden var Skully Gully, River Tempest, Choclit Chip Chip, Style By Sound. Har även jobbat i Italien, Sverige, Tyskland och Finland.
Träningsanläggning: Privattränare hos Journey Hästar. Cirka 25 hästar i träning.
Bästa minne av travet: Det är från 2008 då Skully Gully vann Fyraåringseliten för ston under elitloppshelgen på nytt världsrekord.

Sandra Luomala

Ålder: 36.
Familj: Katterna Johnny och Daisy.
Hemmabana: Eskilstuna.
Bakgrund: Jobbat hos pappa Kai (tränare på Eskilstuna) halva livet samt tre år hos Stefan Melander, två år hos stall Zet och sju år hos Stig H Johansson. Att ha jobbat nära Reijo Liljedahl har varit mest lärorikt att ta med sig. En grymt imponerande man.
Meriter: Har som kusk vunnit V75 och lärlingschampionat/finaler. Har deltagit i Guldklockan och skött fina hästar som vunnit V75-lopp och deltagit i storlopp.
Roligaste travminne: Faktiskt i år då familjens häst Ridgehead Melanie blommade ut efter mycket strul och gråa hår. Hon tog två segrar på Solvalla och krossade sitt motstånd. Det visar att det går upp och ner i branschen och allt kan hända. Ge aldrig upp!
Träningsanläggning: Sundbyholms travbana. En komplett anläggning som har allt. Rundbana, rakbana, djupsandbana, skogsslinga, fina hagar och väldigt lättskötta banor.
Vision och träningsfilosofi: Välskötta, lugna och välmående hästar som tränar bra. Samt ha en bra kundservice.

Maria Lundgren

Ålder: 24.
Familj: Föräldrarna och två syskon.
Hemmabana: Åmål.
Bakgrund: Dotter till före detta proffstränaren Hans-Olof Lundgren. Började köra ponnylopp som tolvåring och körde mitt första riktiga lopp året jag fyllde 16.
Meriter: Är fjärde generationen som vunnit lopp och haft licensen på Åmålstravet. Jobbar också som hovslagare.
Roligaste travminne: Första vinsten jag tog med Påla Docka på Åmål till vinnaroddset 145.
Vision och träningsfilosofi: Att jag inom några år ska kunna ta ut profflicensen med ett stall på cirka 15 hästar. Vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet. Fram tills dess ska jag försöka samla på mig så pass mycket kunskap och erfarenheter som jag kan ta åt mig.

Laura Myllymaa

Ålder: 36.
Familj: Två chihuahuor, tre katter, sju hästar och en sambo.
Hemmabana: Halmstad.
Bakgrund: 1996–1999 hästskötare, Stall Laila Valme, Finland.1999-2000 i Italien som hästskötare hos Lars Grew (A-tränare). 2000–2004 som hästskötare hos Team Internazionale SAS, Claus Hollmann (A- tränare), Italien. 2004–2014 stallchef och andretränare Team Internazionale SAS, Claus Hollmann. Italien.  2014–2015 stallchef, Wilhelm Paal (A-tränare), Italien. 2015-2017 stallchef, Petri Puro (A-tränare), Sverige. 2017– B-tränare, Stable Laura Myllymaa AB, Sverige.
Meriter: Har vunnit många lopp som hästskötare och second-tränare.
Roligaste travminne: Lotteriavinsten i Italien 2010 med Italiano.
Träningsanläggning: Jag har ett stall med cirka 40 boxar och träningsanläggning tolv kilometer från Halmstadstravet.
Vision och träningsfilosofi: Jag kommer bli en av de bästa proffstränarna i Sverige.

Dennis Palmqvist

Ålder: 28 år.
Familj: Sambon Rebecca Dahlén. Hemmabana: Solvalla.
Bakgrund: Jobbat med och åt Bengt Håkansson, Ruth J Andersson och Jörgen Westholm. Drivet ett eget större amatörstall de senaste ett och ett halvt åren.
Meriter: Två V75-segrar som tränare.
Roligaste travminne: Minnestads El Pasos V75-seger och svenska rekord på Östersund i somras.
Träningsanläggning: Hyr in mig på en gård i Fjärdhundra utanför Enköping.
Visioner och träningsfilosofi: Alltid presentera hästar som är väl förberedda för sin uppgift och de ska tycka det är roligt att göra ett bra jobb. Jag vill aldrig sluta vara nyfiken och aldrig tappa viljan att utvecklas, då tror och hoppas jag att även resultaten utvecklas år för år. Självklart är största drömmen att vinna Elitloppet någon gång. Träningen anpassas efter individen men grundjobbet görs i vår 500-metersbacke med rätt så rejäl lutning och vi kör även en del rakbana i vardagsträningen. Hästarna ska alltid vara väl förberedda.

Daniel Selin

Ålder: 30.
Familj: Sambo med Clara Jonasson.
Hemmabana: Bollnäs.
Bakgrund: Alltid varit aktiv inom travet. Jobbat hos amatörer och proffs. Senaste sejouren var som försteman hos Stall Sjöström.
Meriter: Vunnit lopp i bland annat Sverige, Finland och Kanada som kusk. Tränat fram flera V75-hästar. Till och med vinnare.
Roligaste travminne: Segrarna i Kanada och även tränarsegern på V75 med Närby Panik.
Vision och träningsfilosofi: Vill ha ett litet stall med kvalitetshästar. Filosofin är väl att alla som vill ska kunna äga travhäst.

Jessika Sidbäck

Ålder: 44 år.
Familj: Sambo.
Hemmabana: Bergsåker.
Bakgrund: Började springa på travet med mina föräldrar som hade travhästar. Fick snabbt intresse för djuren och ville lära mig mer. Tog kusklicensen på 90-talet, och tog sedan ett uppehåll på cirka tio år. Spelade fotboll i division 1. 2009 tog jag ut tränarlicensen igen två år senare kusklicensen.
Meriter: Årets amatörkusk 2017. Två V75 segrar som kusk 2015 och 2017. Första dubbelsegern för mitt träningsstall 2017. Dam-EM 2016 i Finland, dam-EM i Italien 2018. Segrare i Maharajahs Stoserie 2017 med Carja.
Roligaste travminne: Alla fantastiska segrar och lopp med vår Navaronne, men även första segern 2018 med vår egenuppfödda Hailey.
Träningsanläggning: För närvarande håller jag till i ett stall cirka fem kilometer från Bergsåker.
Vision: Mitt mål är att hålla hög klass på hästarna och ge dem de bästa förutsättningarna.
Träningsfilosofi: Vältränade och välmående hästar som inte körs för fort men ändå får jobba hårt.

Samu Sundqvist

Ålder: 41.
Familj: Sambo och dotter.
Hemmabana: Umåker
Bakgrund: Kom till Umåker 2010 och har jobbat som lärling hos Akseli Lahtinen, Sören Lennartsson och Stall Tilly. De senaste åren har jag jobbat som privattränare till Ingemar Hultqvist.
Meriter: Har lyckats bra i stallet där vi ökar inkörda pengar varje år. Har vunnit sju lopp som kusk i år och har en segerprocent på 21.
Roligaste travminne: Det är inte så svårt. Det var förstås när Selmer I.H.. vann Breeders Crown-finalen i år.
Träningsanläggning: Jobbar vidare på Ingemars gård i Ratu, fyra mil utanför Umeå.
Vision och träningsfilosofi: Att ha ett stort stall. Hellre det än ett familjestall med få hästar där det blir problem direkt om ett par blir sjuka. Träningsfilosofin är att vi kör på en rundbana som har en uppförs- och nedförsbacke, lite som Vincennes. Vi kör intervaller tre gånger i veckan, men inga större mängder varje gång.

Anton Sverre

Ålder: 26.
Familj: Sambon Helena Cederin.
Hemmabana: Färjestad.
Bakgrund: Åby travgymnasium, Anders Lindqvist och Stall Goop. Meriter: Var skötare till Pacific Broline då han vann Breeders Crown-finalen 2015 och besegrade Readly Express.
Roligaste travminne: När jag tog min första tränarseger och när min Pacific Broline vann Breeders Crown.
Träningsanläggning: Kommer hålla till på Peter Cederins gård. Visioner: Att kunna ta ut licensen under kommande år och ha cirka tio hästar i träning.
Träningsfilosofi: Jag vill ge alla hästar uppmärksamhet och en ostressad miljö. Jag vill ha hållbara hästar genom att träna tungt i till exempel sand i lägre farter. Och ”låta hästar vara hästar”. Den frasen tilltalar mig.

Magnus Träff

Ålder: 47.
Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn.
Hemmabana: Bollnäs.
Bakgrund: Amatörtränare i cirka 20 år. Också jobbat hos tränare i två år.
Meriter: SM-vinnare kallblodsmonté 2011 (Ivarsqvick) och rikstotovinster. Årets amatörtränare Gävleborg 2015-2017
Roligaste travminne: Jämnt mellan V75-finalvinst med Queer Fish under elitloppshelgen och dubbelsegern på V75 med Survival Kit och Queer Fish Jämtland Stora Pris-helgen i Östersund 2017.
Träningsanläggning: Egen gård (letar större).
Vision träningsfilosofi: Vill hålla ett stall om cirka 25 hästar. Kunna presentera genomtränade välmående hästar som därmed ges förutsättningen att kunna prestera på hög nivå, kvalitet före kvantitet. Belastningsträning, bygga en stabil grund för hästen att stå på inför kommande säsonger. Mängd före snabbjobb.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.