Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här är fyra höjdpunkter ur Guldklockans historia

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

Tränaren med flest lärlingar i final. Första kvinnan. Bästa segerfesten. Och han som vunnit Guldklockan tre gånger. Det är några av höjdpunkterna från åren som gått. På onsdag är det dags för en ny final i Travrondens Guldklocka.

Publicerad:

1970

Sören Nordin var inte bara framgångsrik som tränare. Som arbetsgivare dominerade han även finalfältet i Guldklockan detta år. Hela fem lärlingar hade kvalat in till vinterns stora lärlingsfinal: sönerna Ulf och Jan Nordin, Sven Österblom, Roland Fahlberg och Christer Järlesjö.

Jan Nordin tog hem klockan sedan han vunnit finalen med Bob Rodney.

– Min absolut största seger, sade Jan Nordin.

En stolt pappa Sören skötte om prisutdelningen och åkte med hem till stallet på sulkyn tillsammans med sonen. På fjärdeplats kom lillebror Ulf.

– Stall Sören Nordin var överlägsna på flera områden. Han gav många lärlingar chansen att köra lopp, minns Hans-Owe Sundberg, som var trea i finalen.

1984

Catarina Lundström blev första kvinna att vinna Guldklockan. Hon ledde varje meter av finalen med Bazooka Västerbo som vann till oddset 4,97.

25-åriga ”Cattis” arbetade hos Björn Linder som hade stall inne på Solvalla. Året innan hade jämtländskan vunnit dam-SM. Favorithästen var Wibrantus.

– Solvalla är störst och Guldklockan är det största man kan vinna som lärling, så det här känns överlägset. Jag håller på med travet så länge jag tycker det är roligt, sade hon.

Det har blivit ytterligare 34 år (minst!) tillsammans med Stefan Melander.

Efteråt har trion Susanne Nordlander (1997), Elin Gustavsson (2002) och Jennifer Tillman (2009) också vunnit Guldklockan.

1987

Thomas Persén är nog den gladaste vinnaren av Guldklockan. Han bjöd nog också på den vildaste segerfesten i loppets historia. Tur att träbåsen på klassiska Pub Spiltan i Sundbyberg var stabila.

Thomas Persén skrällde i första avdelningen bakom Olo Gabs till 38 gånger. I det andra heatet körde han favoriten Bella Bowler.

– Jag hade full koll på mina tuffaste konkurrenter och körde på säkerhet. Vi blev femma och det räckte till seger. Jag kommer ihåg att det var enormt stort att vinna Guldklockan och vi firade en del efteråt. Ett minne för livet, säger Persén och skrattar.

Glädjespridaren Persén arbetade hos Tommy Hanné vid den här tidpunkten. Han arbetade även hos Torbjörn Jansson, Jim Frick, Sven Österblom och Bengt Hillesö. Nu arbetar Persén som hovslagare på Gotland och tränar ett par hästar som amatör.

2003

En lärling har lyckats vinna Guldklockan hela tre gånger. Pasi Aikio tog hem loppet 1998, 2001 och 2003.

Guldklockans regler har förändrats genom åren och när Aikio fullbordade sin trippelseger hade han avgjort tävlingen redan i det andra av tre lopp.

Han började med att vinna den första avdelningen bakom Kärleksbusen. Fortsatte med seger i den andra bakom Majestät Ås. Det gjorde sedan inget att han blev oplacerad i den tredje avdelningen bakom Chicago Beauty.

– Det är verkligen lika kul varje gång och överhuvudtaget är den här kvällen en riktig höjdare för oss lärlingar, tänk att få köra tre lopp samma kväll på Solvalla, sade Pasi Aikio.

Han jobbade hos amatörtränaren Peter Karlsson när han fullbordade sin trippel. Aikio hade tidigare skaffat rutin hos bland andra Olle Hedin, Tommy Hanné och Torbjörn Jansson. Sedan ett par år tillbaka ansvarar Aikio för tävlingsstallet på Menhammar.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.