Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Har man inte ordning och reda kommer det att kosta"

Foto: Thomas Blomqvist och Micke Gustafsson/TR Bild
Linda Höijer och Göran Wahlman. Foto: Thomas Blomqvist och Micke Gustafsson/TR Bild

Under måndagen gick Svensk Travsport ut med nya antidopingregler som börjar gälla från 4 mars. Avdelningschefen på Svensk Travsports hästvälfärdavdelning, Linda Höijer, är nöjd med utfallet.
– Det här innebär att vi kommer kunna göra betydligt mer i vårt arbete än vad vi har kunnat göra tidigare, säger Linda Höijer.

Publicerad:

I november månad förra året beslutade och godkände Svensk Travsports styrelse ett nytt, starkare antidopingreglemente. Det skulle börja gälla från 1 januari i år men Travronden kunde i slutet av december avslöja att reglementet - som arbetats fram tillsammans med den externa advokatfirman Carat utefter WADA:s (World Anti-Doping Agency) regler - skulle dras tillbaka.

Man valde istället att plocka ut antidopningsreglementet från tävlingsreglementet, allt för att bli mer flexibla när det kommer till ändringar. Och nu kommer också de första ändringarna som börjar gälla från 4 mars.

Flera av förändringarna i det nya antidopningsreglementet har tillkommit för att möta identifierade problem.

– Helt nytt är att tränare i sitt förvar inte får inneha veterinärmedicinsk utrustning eller annan utrustning som endast får användas av behörig person samt utrustning som är till för förbjudna material. Sådan utrustning ska inte ha i ett träningsstall att göra. Det här ser vi mycket strängt på, säger Linda Höijer.

Just veterinärmedicinsk utrustning har varit ett återkommande problem i stallarna.

– Tidigare när vi har gjort kontroller, om det har stått veterinärmedicinsk utrustning där och tränaren då sagt att det inte är deras, så har vi inte kunnat göra någonting. Nu har vi verktyg för att hantera det - det blir påföljder och sanktioner. Det är en enorm styrka för oss.

"Har man inte ordning kommer det kosta"

Förbundsjurist Göran Wahlman är nöjd med hur reglementet är utformat. Framför allt är han nöjd med tydligheten i det nya reglementet, som är samlat på totalt åtta sidor.

– Allting kommer bli mycket klarare. Har man inte ordning och reda i stallet, då kommer det att kosta. Det gäller även när det kommer till behandlingsjournaler, som vi sett att det funnits okunskap kring hur de ska skötas tidigare. Man har inte riktigt vetat vad som gäller, det har svajat, säger Wahlman.

Precis som Göran Wahlman är Svensk Travsports vd Ulf Hörnberg nöjd med det nya reglementet som träder i kraft nästa vecka.

– Vi får ett starkare och mer användbart reglemente än tidigare, för att möta de problem som vi har sett, säger Ulf Hörnberg och fortsätter:

– Antidopningsfrågan ligger högt upp på agendan i vår styrelse, och i alla organisationer inom travet. Vi har en samsyn om vad vi vill åstadkomma: att vi vill bli mer kraftfulla. Det spelar ingen roll om vi pratar med travtränarna, hästägarna, eller vilka det än må vara - det finns nu en helt annan spänst i reglementet än tidigare. Sedan har vi en ambition att fortsätta arbeta med det här successivt. Styrelsen vill ha det på dagordningen på varje möte för att diskutera om vi kan ta fler steg framåt. I dopningfrågan vill alla kunna agera kraftfullare.

"Kommer kunna göra mera än tidigare"

För Linda Höijers avdelning det nya reglementet att man kommer kunna utföra sitt arbete med en helt annan pondus än tidigare. Och även om hon tror att arbetet hade varit ännu mer effektivt med det från början genomklubbade reglementet så är hon nöjd med de förändringar som nu gjorts.

– Med tanke på att det reglemente, som Carat var med och skrev, var byggt på Wadas reglemente, så hade vi haft ännu större möjligheter under det, det går inte att komma ifrån. Men där sa dock juridiken ifrån, vilket jag förstått från Göran Wahlman och travets domstolar. Med det sagt så kommer vi kunna göra betydligt mer i vårt arbete efter 4 mars än vad vi har kunnat göra tidigare, säger Linda Höijer.
Förutom nya regler kring veterinärmedicinsk utrustning och behandlingsjournaler, så har man även tagit fram en helt ny påföljdsmall för antidopningsbrott.
– Den tror jag kommer slå ganska hårt. Det innebär stora förändringar när vi kommer ut och gör våra kontroller, så det är viktigt att de aktiva gör sig medvetna om vad det är som gäller och inte, säger Linda Höijer och fortsätter:

– En del av de här förändringarna kanske upplevs som små, men omformuleringar och förtydliganden kommer för oss som arbetar med det här dagligen betyda väldigt mycket i arbetet med att hitta och ta fast de som inte använder schyssta medel i vår sport.

Tränaransvaret blir tydligare

Någonting som även kommer att stärkas är tränaransvaret vid dopningsbrott.

– Vi får in väldigt mycket uppgifter på att det inte är tränaren själv som utför de otillåtna sakerna, och framöver har vi betydligt fler verktyg för att komma åt folk runt omkring, men vi har också möjlighet att trycka än mer på att du som tränare är ansvarig. Sedan om det är pojk- eller flickvän, granne eller vän, det spelar ingen roll. Tränaren har ansvar.

Linda Höijer ser positivt på 2019 och framtiden. Arbetet för att hålla travsporten ren, ärlig och rättvis blir starkare än någonsin.

– Genom det nya antidopningsreglementet har vi från och mer 2019 ett tydligare och mer snabbfotat hästvälfärdsarbete som även de aktiva efterfrågat. Nu kan Svensk Travsport snabbt agera och nu kan vi även göra reglementsförändringar när det är påkallat under året.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.