Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Häst kom lös efter anfall av hund: "Det är mitt ansvar"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Trots incidenten vann Mellby Highball sitt lopp. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Stämningen var hätsk på Solvalla under onsdagskvällen.
En hund råkade i luven med en häst som blev biten, kom lös – och vann sedan sitt lopp.
Polis tillkallades till stallbacken.
– Det jag vill få fram är att det inte är en produkt av oansvarigt hundägande utan olyckliga omständigheter som bakades ihop till något ännu olyckligare, säger hundägaren.

Publicerad:

Det var under eftermiddagen/tidig kväll som olyckan var framme. En hund kom lös på stallbacken och gjorde utfall mot tvåårige Muscle Hill-avkomman Mellby Highball då han, tillsammans med Kenneth Haugstad, kom av banan efter värmning.

– Hunden hoppade mot hästen som försökte skydda sig och det var som en fajt mellan dem, säger ett vittne till Travronden. 

"Attackerade huvudet"

Såväl hund som häst fick skråmor efter ”uppgörelsen” och hästen kom lös på stallbacken.

– Hunden kom över stallbacken i full fart och jag hade koll på den. Den började med att attackera huvudet på hästen, sedan bogen innan den började nafsa hästen under magen. Jag måste säga att jag är otroligt imponerad av hästen som höll sig så lugn, men till slut blev det för mycket och vagnen välte, säger Kenneth Haugstad till Sulkysport.

Ovanligt lugn tvååring

– Det var verkligen otäckt. Jag stod precis där när hunden kom och det såg ut som att hunden bara hade ett i huvudet: att ta hästen, säger Svante Båth.
Trots att hästen kom lös klarade han sig utan skador och kunde starta senare under kvällen vilket dessutom slutade med seger.
– Efter omständigheterna gick det jättebra och det tack vare hästen otroliga lugn och mentalitet. Fel typ av häst och det hade gått riktigt illa.


"Jag bär ansvaret"

Hundägaren jobbar som tv-tekniker med Kanal 75:s sändningar och befann sig alltså på jobbet under onsdagen.
– Jag vill börja med att poängtera att jag givetvis bär ansvaret för vad hunden har gjort vilket jag har varit tydlig med till Solvallas vd, Kenneth Haugstad och Svante Båth.

Hunden som är en räddningshund från Irland skulle egentligen inte ha varit på stallbacken över huvud taget.
– Ansvaret är fortfarande mitt, jag är inte ute efter att hymla bort det här. Det jag vill få fram är att det inte är en produkt av oansvarigt hundägande utan olyckliga omständigheter som bakades ihop till något ännu olyckligare.

Olyckliga omständigheter

– Mitt arbete skulle ha varit i en tv-buss, men vi behövde göra en snabb personalrockad varför jag hamnade på stallbacken. Jag vet att den hunden inte kommit längre i sin utveckling vilket gör att jag aldrig ens fått för mig att gå med henne kopplad på stallbacken, den ska inte vara på stallbacken. Nu lyfte jag mina två hundar från bilen till rummet där vi arbetar och tyvärr lyckades hunden springa ut när en person öppnade dörren.

"En liten chock för mig med"

Borde du haft hundarna kopplade i rummet?
– Med facit i hand, ja. Att ha hundar kopplade inomhus är inget som är naturligt för mig i sådana rum. Min flickvän var dessutom på väg att hämta hundarna så det är väldigt många faktorer som varit olyckliga här.
– Vad som hände var en liten chock för mig med, jag har aldrig sett henne göra ett utfall. Hon kommer från svår uppväxt men att hon inte flyttar på sig när det flög hovar i luften är inte normalt.

Hätsk stämning

Hundägaren är misstänkt för brott mot lagen om tillsyn över hund och katt.
– Det är mitt ansvar. Det skedde en situation som inte får ske, men som tyvärr gjorde det. Jag förstår att folk var väldigt upprörda när det skedde samtidigt som det inte är så roligt att höra ”en sådan hund skjuter man tillsammans med ägaren” efter sig, därför valde jag att ringa upp de inblandade senare i stället för att ta det i stridens hetta.

Båth: "Ingen skuld, men skyldighet nu"

Svante Båth är inte arg på hundägaren.
– Mina ord är ganska enkla: Om hunden aldrig gjort så förut och så blev det så olyckligt nu så har han inte någon skuld i det, däremot har han en ordentlig skyldighet nu.
Precis som i de allra flesta – för att inte säga samtliga – proffsstall har Svante också hund.
– Jag har haft hund i hela mitt liv och vet ju att det fungerar bra normalt, men jag har aldrig sett ett sådant här beteende från en hund, det var otäckt att se.

Hundar eller inte på stallbacken?

Solvallas vd, Jörgen Forsberg, satt själv i möte när det inträffade men har haft kontakt med de inblandade.
– Det tycks ha varit väldigt olyckligt det som hänt. Den typen av hund skulle nog inte ha varit där, men nu har något som egentligen inte får ske hänt.
Vilka regler gäller för hundar och liknande på stallbacken?
– Hundar ska vara kopplade. Nu höjdes det ju, precis när det hade skett, röster för att hundar ska vara helt förbjudna.
Kan det bli så?
– När det hänt en sådan här allvarlig händelse på stallbacken får man självklart fundera över situationen, analysera vad som hänt.

Travronden har sökt Kenneth Haugstad.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.