Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästskojarna vecka 48

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Äntligen satt den där för Selected News. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Nedan finns veckans lista från Hästskojarna.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hans-Owe Sundberg. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

1: Manusskrivaren

Hans-Owe Sundbergs långa och framgångsrika tränarkarriär avslutades i fredags. I sin sista start som tränare så fick äntligen Selected News till det ordentligt och vann Solvalla Grand Prix med en ”trehundring” i förstapris med Magnus A Djuse i sulkyn. Snacka om välregisserat och välförtjänt. Njut av pensionärslivet, Hans-Owe!

Foto: Mia Nilsson
Bakre raden: Jorma Kontio, Stefan Melander, Örjan Kihlström, Erik Berglöf, Lutfi Kolgjini, Berndt Lindstedt. Mellanraden: Olle Goop, Björn Goop, Stig H Johansson, Roger Walmann. Längst fram: Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: Mia Nilsson

2: Guldnålen

Efter tävlingarna i lördags hölls en hyllningsmiddag i regi Nordiska Travmuseet för att hylla invalda aktiva i travsportens Hall of Fame. Ett nyinstiftat hederstecken i form av en guldnål. Nästan ett sekels travhistoria rymdes i lokalerna under lördagskvällen där svensk travsports allra främsta hyllade varandra.

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Daniel Wäjersten. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

3: Självkritiken

Adrian Kolgjini lade sig platt efter fadäsen runt Svensk Uppfödningslöpning häromveckan och när Daniel Wäjerstens Gooner inte alls fungerade på banan var han mycket tydlig med att det inte var något fel på banan – utan fel på hur han hade ”vallat” (skott) hästen. Skylla på andra är oftast en lätt utväg, det här var rakryggat och rätt i tiden.

Foto: TR BILD
Arkivbild, Wångens travkadrilj. Foto: TR BILD

4: Eleverna

I helgen hölls Sweden International Horse Show som är ett av Europas största hästevent där travsporten tar plats genom Wångens travgymnasiums travkadrilj. Ungdomarna får chansen att visa upp sig och sina hästar i en koreografisk show inför storpublik och på så sätt göra reklam för travet. 

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Markus Niklasson. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

5: Niklasson

När tömmen lossnade från bettet på en konkurrent sent i lördagskväll kunde det slutat olyckligt. Fredrik Berg lyckades dock hålla sig kvar i sulkyn varv efter varv och Markus Niklasson hjälpte till att fånga in den skenande hästen samtidigt som han körde sin häst. Någon belöning för rådigt ingripande fick han inte däremot Hästskojarnas beröm.

Foto: MONTAGE/TR BILD/PRIVAT.
Mikael Melefors med talangfulle ettåringen Face To Face. Foto: MONTAGE/TR BILD/PRIVAT.

6: Sjukt mejl

I förra veckan mottog Travrondens redaktion ett tips som löd: ”Tips om det sjukaste jag sett.” Vem blir inte nyfiken då? Det visade sig vara en ettåring som Mikael Melefors luftat inne på Umåkers travbana och nog var Melefors nöjd och spänd inför framtiden. Glöm inte bort att tipsa Travronden om ni har spännande uppslag!

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Emilia Leo. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

7: Montéfighten

De senaste två åren har Emilia Leo varit överlägsen i allsvenska montéligan men i år är det tight mellan henne och Jonathan Carre där den sistnämnde tagit över ledningen med två pinnar efter en fin vecka. Någon rivalitet verkar dock inte råda, Emilia menar att andra är mer intresserade av den fighten än vad hon själv är.

Foto: FLYINGE
Arkivbild, en hästsko fixas till. Foto: FLYINGE

8: Hovslagarna

Första ljuset är tänt och på onsdag visar kalendern 1 december. På svenskt travspråk innebär det som bekant att hästarna kommande tre månader måste tävla med skor på hovarna. Dags för hovslagarna att brodda i, brodda ur, fila till kanterna och hitta rätt vinterskoning för bästa möjliga resultat.

Foto: TR BILD
Arkivbild. Ibland tycks säkerhetsspåret stängas... Foto: TR BILD

UTSPARKAD 

Säkerhetsspåret

På badorten Sundsvall, eller kanske rent av snöstaden den här tiden på året, hade det kommit just lite snö i helgen. Grand Slam 75 avgjordes på banan under söndagen och det verkade inte som att säkerhetsspåret var öppet. Är det inte dags att döpa om den relativa nyheten till ”sommarsäkerhet”?

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.