Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästskojarna vecka 49

Foto: TR MEDIA BILD
Höjningen av prispengar tar plats på veckans lista. Foto: TR MEDIA BILD

Här är veckans lista från Hästskojarna.

Publicerad:
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Det är inte väderlek för att kriga mot klockan just nu. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

1. TIDSPESSIMISTER

Samma visa varje år, ändå väl värt att poängtera. Förra onsdagen var det kaos före och efter tävlingarna på Åby på grund av köbildningar i ovädret. I lördags var det tal om att skjuta på starttiden på grund av trafikläget. Just nu är det en stor fördel att vara tidspessimist: ha god marginal, ta med matsäck och kör försiktigt! 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Mustaschkampen, arkivbild på Kenneth Haugstad och Roger Walmann. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

2. SOLÄNGET

Mustaschkampen som pågår i november månad handlar om att samla in pengar till Cancerfonden och ATG är positionerade i välgörenhetsarbetet. Den kollektiva andan på Solänget är synnerligen trivsam, för andra året i rad samlade den lilla banan in över 100 000 kronor och vann därför bankampen och får 100 000 kronor av ATG.

3. PRISPENGARNA

Nästa år kommer det att delas ut 958 miljoner kronor i prispengar efter beskedet förra veckan, höjningen uppgår till 53 miljoner kronor plus uppfödarmedel. Primärt landar pengarna på bredden: garantiprispengen. Rätt eller fel? Därom tvista de lärde men ökade prispengar kan inte vara dåligt i alla fall.

4. STORLOPPEN

Garantiprispengen sväljer inte hela ökningen, Elitloppet får fem miljoner kronor i förstapris och blir därmed världens högst doterade sulkylopp från och med nästa år. Kallblodens motsvarighet, Elitkampen, dubblas till en miljon i förstapris. Ett rejält statement.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Cleangame. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

5. VÄRLDSBÄST

Ja, det brukar heta att fransosen Cleangame är världens bäste. Inte i öppen klass men då han, till skillnad mot de mest namnkunniga stjärnorna från Frankrike, är valack och får därför inte ställa upp i en mängd stora lopp. I helgen vann han Grand National du Trot. Världens bäste…valack! Åtminstone het kandidat.

6. IZOARD VEDAQUAIS

Är namnet bekant? Inte? Dags att lägga det på minnet. Treårige hingsten efter Bird Parker – en Philippe Allaire-produkt – gör rent hus nere i Frankrike. I helgen togs tolfte seger på lika många starter. Mycket spännande att följa framöver. Och…Allaire, i maj har vi ett trevligt lopp på Solvalla som heter fyraåringseliten!

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Jennifer Persson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

7. ÖVERRASKNINGEN

0,31 var spelprocenten på succétränaren Jennifer Perssons Jaques Noir på V75 i lördag. Med ungefär lika många millimetrar satte han nosen först och skrällen var ett faktum. Endast vid sex tidigare tillfällen har en mindre spelad häst räckt hela vägen i V75-historien. 

Foto: null
Sportchef Lars Ågrens idé med Sylvesterloppet har blivit en succé.

8. NYÅRSINTRESSET

Det må vara långt kvar till nyårsafton men i tidevarv då avsaknaden av hästar i loppen är ett hett ämne kan det vara på sin plats att konstatera motsatsen. Med knappt tre veckor kvar till deadline är redan tretton hästar anmälda till Axevallas Sylvesterloppet. 

Foto: null
Kallblod på Vincennes.

UTSPARKAD

Kallbloden

Höjt förstapris i Elitkampen är en sak – kallblodens besök på Vincennes en helt annan. På grund av pandemin kördes inga kallblodslopp där nere i år och nu står det klart att de är inställda även 2022. Förhoppningsvis tillbaka 2023 då det är ett roligt inslag på kolstybben

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.