Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästsporten med i licenssystem

Foto: null
År 2018-2019 är knappast trav- och galoppsportens eget spelbolag ATG längre ensam aktör när det gäller totospel på hästar i Sverige. Då ska en idag tillsatt statlig utredning om konkret utformning av ett framtida licenssystem vara klar.

Hästsporten kommer med i regeringens utredning om den framtida svenska spelmarknaden. På torsdagens regeringssammanträde antogs ett utredningsdirekiv som innebär att det i mars 2017 ska finnas förslag till en ny spelreglering, som bygger på licenssystem, klart.

Publicerad:
Det 18 sidor långa utredningsdirektivet behandlar ytterst lite de konkreta bolagen Svenska Spel och ATG. 
 
Det har funnits farhågor inom Svensk Travsport - inte minst efter vinterns ESO-rapport av David Sundén - att hästsporten och ATG eventuellt inte skulle omfattas av det länge efterlängtade och i politisk långbänk dragna direktivet om en omreglerad spelmarknad utan leva kvar i en hopplöst högbeskattad monopoltvångströja. I den mån utredningsdirektivet pekar ut färdriktningen för den framtida spelregleringen är emellertid hästsporten med - och något annat hade väl varit orimligt…
 
På sidan ett i direktivet står det: ”Regleringen ska bygga på ett licenssystem som innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd, och att aktörer utan tillstånd ska stängas ute.”
 
Och på sidan två: 
 
”Överskott från spel bör värnas och vara förbehållet det allmänna eller allmännyttiga ändamål, det vill säga staten, föreningslivet och hästsektorn.”
 
– Det här är färskt, direktivet blev offentligt efter torsdagens regeringssammanträde. Vid ett första påseende kan man konstatera att det är allmänt hållet, och att utredaren får ett brett mandat att arbeta utifrån. De reglerade aktörerna på dagens spelmarknad, även Svenska Spel och inte bara ATG, nämns överhuvudtaget väldigt lite. Såvitt vi kan tolka det hela är hästsporten inbegripen i utredningsdirektivet om ett framtida licenssystem på spelmarknaden, säger Mats Fransson, PR- och PA-chef på Svensk Travsport.
 
Och det är precis den lösning och politiska riktning som hästsporten de senaste åren själv jobbat med genom ”lika-villkor-dokumentet”.
 
Vem som får uppdraget att göra själva utredningen är ännu inte bestämt, och det kommer att dröja till allra tidigast 2018 - kanske till och med 2019 - innan den nya licensregleringen kan vara på plats och i bruk. Utredningen ska nämligen vara klar i mars 2017 och därefter malas igenom beslutsprocessen i regering och riksdag.
 
Här kan hela det 18-sidiga utredningsdirektivet läsas.
 

Fakta

 
Pressmeddelande från  regeringen 2015-09-24 (civilminsister Ardalan Shekarabi) om ny spelreglering:
 
”En särskild utredare får i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering, som bygger på ett licenssystem.
 
Syftet med utredningen är att utarbeta förslag till en reglering som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden. Alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd och aktörer som inte har tillstånd ska kunna stängas ute. Ett högt konsumentskydd förutsätter en reglering som tar sociala hänsyn, med krav på bland annat måttfull marknadsföring. Negativa konsekvenser av spelande ska begränsas.
 
Utredaren ska även beakta att finansieringen av statens verksamhet och allmännyttiga ändamål bör bevaras i så hög utsträckning som möjligt, samt analysera vilken roll staten ska ha på en omreglerad spelmarknad.
 
Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.”
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.