Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Heiskanens häst släpptes inte in i Norge: "Skandal"

Foto: Maria Holmén
Veijo Heiskanen. Foto: Maria Holmén

Veijo Heiskanens Uraia släpptes inte igenom tullen mellan Sverige och Norge.
Ett felaktigt nummer på resehandlingen satte stopp för hennes, och stallkamraternas, V75-starter på Momarken.
– Skandal, säger Veijo Heiskanen.
– Jag kan inte se att Veijo har gjort något fel, säger DNT:s sportchef Tron Gravdal.

Publicerad:

Åbytränaren lastade tre hästar mot Momarken och banans V75-tävlingar under fredagskvällen: Uraia, favoritspelade Mr Lindy samt Te Quiero Grif. I tullen uppstod problem.
– När man transporterar hästar så krävs vissa papper och det var på Uraias papper det fanns ett fel. Det nummer som Det Norske Travselskap skrivit på pappret stämde inte överens med numret som tullen hade och då fick vi inte åka igenom, säger Veijo Heiskanen.

"Hästarna stod där i två timmar"

Ståendes i tullen försökte Heiskanen att lösa problemet.
– Tyvärr var det inte så lätt vid den här tidpunkten, hästarna stod där i nästan två timmar och det blev ohållbart så transporten fick vända hem igen. Vi hade ingen möjlighet att lasta av henne och åka igenom med de andra två som hade rätt uppgifter.
Kan felet ha berott på dina papper?
– Nej, jag har inte gjort fel. Jag har använt färdigtryckta papper som vi får av DNT, det är norska förbundet som gjort fel på något sätt.

"Skandal"

Hur känns det nu?
– Ja, det var det jävligaste. Jag säger som Conrad Lugauer: Skandal, skandal! (Något Lugauer sa då han blev diskad på Halmstad med Railiana, 121119, reds. anm.). Jag hade laddat hela veckan för det här och hästarna hade bra lopp. Borde vi köra V75-omgångar i Norge undrar jag nu?
 

"Vi ska utreda vad det är som gått fel"

DNT:s sportchef, Tron Gravdal, är bekant med felet.
– Vi har under försökt att få rätt på det under eftermiddagen. Tyvärr är det bara ett fåtal personer som jobbar med just det systemet och vi kom inte tillrätta med problemet och Veijo valde, på goda grunder, att vända efter att hästarna stått där för länge.
Vems är felet?
– Ja, det försöker vi att utreda om det är den mänskliga faktorn eller vad det kan bero på. Jag kan inte se hur det ska vara Veijos fel i alla fall.
Kan det bli tal om kompensation?
– Vi har, liksom ni i Sverige, ett system där fjärdepris delas ut om någon häst har blivit struken eller liknande på felaktiga grunder och det kan bli aktuellt här. Vi ska utreda vad det är som har gått fel och därefter ta ställning till det.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS