Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hon vann lopp inför presidenten: ”Riktigt kul”

Foto: Privat
Stephanie Werder vinner i Warszawa och kastar sitt körspö i ren glädje. Foto: Privat

Mamman är från Polen och själv pratar Stephanie Werder flytande polska. I går i Warszawa fick hon även vinna travlopp inför självaste presidenten.

Publicerad:

Det var uppskattningsvis 5.000 åskådare på plats under den här stora galopp- och travdagen på Warszawa-banan. Ett av loppen var en europeisk körsvensmatch, där Sverige representerades av Jägersros Stephanie J Werder. Hemma i Sverige är det mest montélopp som gäller för Werder, men nu handlade det om sulkylopp på gräs.
– Jag har kört och ridit på många olika banor, bland annat i USA och Kanada. Men det här var en ny upplevelse. Det hade kommit mycket regn under natten till söndag, så jag gick runt 20 minuter före loppet för att klura ut hur jag skulle lägga upp körningen. Det gällde ju att undvika de allt för tunga delarna av gräsbanan och det var också därför jag valde att styra ut flera spår inne på det långa upploppet, berättar Stephanie.

Hon fick sitta bakom det fyraåriga franska stoet Fortuna Buroise (e. Singalo), som tidigare mest bara galopperat. Nu kom dock första segern efter att Werder serverat henne en fin resa i vinnarhålet och sedan tagit över kommandot före slutsvängen.
– Vi bommade dock i inledningen eftersom jag trodde det var omstart. Men sedan löste det sig perfekt och min häst visade verkligen prov på bra styrka. Men när vi nådde sista kurvan var det fortfarande 600 meter kvar till mål.
 Fortuna Buroise vann dock säkert och ordnade även Werders första årsseger. Hon gjorde det inför mycket prominent galoppfolk och självaste presidenten.
– Vi fick gå in på VIP-avdelningen efter loppet och där var det verkligen hög klass. Det handlade om galaklänningar och väldigt tjusigt folk, man kände sig lite liten där.

Werder blev flitigt uppvaktad av media efter segerloppet. Det var förstås extra lyckat med en vinnare som kunde flytande polska.
– Jag fick en hel del beröm. Överhuvudtaget kändes det riktigt roligt att få vinna lopp i Polen. Jag ser det också som en viktig del i min egen utveckling att köra på många olika banor och inte möta samma kuskar/ryttare hela tiden. En riktigt bra kusk/ryttare ska kunna anpassa sig till alla förhållanden och motstånd.

Fortuna Buroise segrade på 1.24,5/2400 meter och tjänade cirka 10.000 svenska kronor.
– Det var fina priser till mig också. Jag fick både pokal, läderplånbok och en silkesscarf, påpekar Stephanie Werder, som kunde notera en sjätteplats för sin kompis Madelen Berås (galopp i första sväng).

Timo Nyman (Finland) slutade femma efter galopp i sista kurvan.

Stephanie och Madelen har också gjort något för polsk travsport som tack för den här chansen de fick. De har tagit fram en speciell hjälm som landets kuskchampions ska få vid årets slut. Till sin hjälp har de flera svenska sponsorer.
– Jag är ytterst tacksam till Jägersros sportchef Kent Öhlander, Equum, Pelle från Ladugårdsinrede, Kent A Hjälmdesign, Stefan Eriksson & Sportchef Micke Wallin vid Sundbyholms travbana och Andreas Von Arnold från AB3A bygg och inredning.

Se Stephanie Werders segerlopp här

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS