Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hongkong – där drömmar blir verklighet

Foto: Martin Karlsson
Brasilianaren Silvestre de Sousa tog hem Hong Kong Cup med fyraårige Glorious Forever som fötts upp av svenska Kirsten Rausing. Foto: Martin Karlsson

Den gångna veckan var en vecka med sport i absolut världsklass i Hongkong, en nätt flygresa på elva timmar från Sverige. Hong Kong Jockey Club, i samarbete med Longines, anordnar två tävlingsdagar som lockar hästsportentusiaster och aktiva från hela världen att besöka just deras evenemang. Stjärntätt värre, och då syftas det inte till skyn över Hongkong, som denna vecka oturligt nog varit fylld av moln mest varje dag.

Publicerad:

Hästsporten i Hongkong är något alldeles extra, ett arv sedan tiden som brittisk koloni från mitten av 1800-talet till så sent som 1997. I Storbritannien är hästkapplöpning "The sport of kings and queens". I Hongkong har man lyckats med något som inte många andra lyckats med: man har gjort galoppsporten folklig. Alla är tillsammans – och tillsammans gör man det hela till en fest.

Redan på flygplatsen under onsdagsmorgonen märktes pulsen kring vad som komma skulle av. Hongkong står aldrig stilla, men just den här veckan är stämningen i staden ändå än mer speciell. Klockan tickar, minut för minut går. Känslan av att hela staden gick i väntans tider infann sig ganska fort under onsdagen. Snart var det också dags för en av årets höjdpunkter att invigas.

Mörkret sänkte sig över staden men samtidigt som kvällsmörkret infann sig tändes Happy Valley, den ena av Hongkongs två banor, upp. Invigningen av Hong Kong International Races 2018 var ett faktum. Med pompa och ståt, fyrverkerier och livemusik, hyllades de tvåbenta stjärnorna.

Storloppssegrare med svensk koppling

Onsdagen hör nämligen till just dem – de fyrbenta har sin dag under söndagen. Jockeytävlingen som avgjordes under onsdagen bevittnades av ett i det närmaste fullsatt Happy Valley med över 30 000 besökare. Trots blåsigt väder, under 20 grader och regn i luften, var festen aldrig hotad. Besökarna hyllar stjärnorna, njuter av tiden, njuter av att vara i nuet.

Vem festen kom att handla mest om? Brasilianaren, men numera Englandsstationerade Silvestre de Sousa, som även varit i Sverige och tävlat. Dagarna efter onsdagen handlade om väntan, väntan på att få se de bästa fyrbenta aktörerna i världen drabba samman. Den ena topphästen efter den andra äntrar då Sha Tins mytomspunna bana, för att tampas om evig ära och evig berömmelse. 

Och med sport i världsklass kommer också stora prispengar. Totalt under söndagen skulle det komma att delas ut 100 miljoner svenska kronor – under tio lopp. Spelarna då? Nytt omsättningsrekord blev det i år. I de tio loppen spelades det för den nätta summan av drygt 1,8 miljarder svenska kronor. När klockslaget för söndagens första grupplopp närmade sig infann sig nervositeten; bland publiken, de aktiva och hästarna. Precis som den engelska poeten Sarah Doudney uttrycker det så bra: "The waiting time, my brothers, is the hardest time of all". Översatt till svenska: "Väntans tider, mina vänner, är den värsta tiden av dem alla".

Miljoner och åter miljoner står på spel – både för de aktiva och för publiken. Varenda hundradels sekund räknas. Varje val av jockeyn, varje språng hästen tar, är avgörande för utgången av loppen. Någon som hade just besluten och turen på sin sida denna vecka, och som spelarna var nöjda med, var tidigare nämnde Silvestre de Sousa. Som om det inte vore nog att vinna International Jockey Challenge under onsdagen på Happy Valley, tog han även hem det högst doterade loppet för söndagen, Hong Kong Cup, med fyraårige Glorious Forever. Här finns också en svenskkoppling. Det är nämligen en viss Kirsten Rausing som fött upp Glorious Forever.

Från fattigdom till berömmelse

Bland de fyra vinnarna av grupp ett-loppen som reds under söndagen, var det ändå speciellt en segrare som stack ut. För Keris Teetan blev drömmen sann. 28-åringen från Mauritius växte upp i fattiga förhållanden och tillhör nu en av världens främsta jockeys. 

Titeln i Hong Kong Sprint på Australienfödde Mr Stunning, värd drygt 13 miljoner svenska kronor, är den största i karriären. Men glömmer sin bakgrund, det gör han aldrig.
– Jag blir emotionell när jag tänker på det. Jag är välsignad som får vara jockey, jag är väldigt glad över hur mitt liv kommit att bli. Känslan som jag fick i kroppen när mållinjen skars, den har jag aldrig varit med om tidigare, säger Teetan som hyllades stort av banpubliken då han vände upp för defilering efter loppet.

Även om Longines International Races 2018 är över fortsätter tiden att gå. Nedräkningen till nästa års evenemang startade nämligen samma sekund som årets var över. Och lita på att Keris Teetan somnar gott bra många dagar framöver. 

Han lyckades med det som många anser är omöjligt: Att komma från ingenstans till att stå som vinnare och hyllas som den stjärna han är, av de 96 388 besökarna som var på plats på Sha Tin. Keris Teetan har vunnit Hongkongs hjärta. Staden där sporten förenar, där drömmar blir verklighet. För vem går drömmen i uppfyllelse nästa gång?

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.