Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ingen flytt: "Tanken var en nystart"

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Under torsdagskvällen meddelades Örebro travsällskaps medlemmar att det inte blir någon flytt av Örebrotravet.
Begränsade möjligheter att få upp värdet tillräckligt mycket på marken som ska säljas, är anledningen.

Publicerad:

Under de senare åren har planerna om en ny travbana strax utanför Örebro funnits. Planerna har varit långt gågna, men så sent som under torsdagskvällen kom så det negativa beskedet om eventuell flytt från styrelsen. Sällskapets medlemmar meddelades att någon flytt av Örebrotravet till Kvinnersta inte kommer bli verklighet.
– Det är givetvis tråkigt med tanke på att majoriteten av sällskapets medlemmar var positiva till en flytt. Vi har hoppats på att detta skulle bli verklighet, men sedan en månad tillbaka har det känts ganska tungt att ro det hela i hamn, säger Claes Broberg, vd på Örebrotravet.

Det hela beror på det planbesked som Örebrotravet fått från kommunen, där de meddelar vart det kan byggas på den mark där Örebrotravet i dag är placerad.
– Tyvärr visade det sig att det inte skulle få byggas i närheten av så mycket lägenheter som vi och den potentiella köparen hoppats på, det var snarare bara av storleksordningen hälften så många lägenheter som skulle få byggas. Då blir priset ett helt annat, och med de pengarna vi hade fått kände vi att det inte fanns möjlighet att göra någonting bra ute i Kvinnersta.

Planbeskedet från kommunen kan inte överklagas rent juridiskt, så nu står det klart att Örebrotravet blir kvar i Marieberg ett bra tag framöver.
– Nu får vi göra så bra som möjligt av situationen. Tanken var ju att vi skulle få en nystart i Kvinnersta, med en modern och välfungerande arena, men nu blir det istället att försöka se över vad som kan göras med de medel vi har. Det finns egentligen två alternativ. Det ena är att sälja en del av marken, för att få ut pengar på så sätt. Det andra är att få pengar genom externa intäkter.

Att Örebrotravet är i behov av renovering, det är någonting som Claes Broberg vet om, men som inte varit alldeles enkelt att ta tag i.
– Det är många som tror att den här planeringen av nya travbanan kostat stora summor, och att Örebrotravet därför stått stilla, mer än att vi "släckt bränder". Men så är det inte, vi har lagt runt 80-90.000 kronor på det här projektet, resterande del har varit ideelt arbete. Anledningen till att vi inte kunnat göra så mycket med vår anläggning är helt enkelt att vi inte har mer medel. Vi är i stort renoveringsbehov, men pengarna finns inte. Flytten var förhoppningen på att lösa båda de problemen, men nu får vi leta andra möjligheter.

Efter torsdagskvällens besked är det bara för Claes Broberg och övrig personal på Örebrotravet att börja arbeta i nya banor.
– En nystart hade känts riktigt bra, men nu är det som det är. Vi får gå vidare från det här och hoppas kunna hitta en lösning för att vi ska få Örebrotravet att bli attraktivare, säger Broberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.