Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inställt på Färjestad

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Det blir inga tävlingar på Färjestadsstravet ikväll. Banveterinären, i samråd med tävlingsledningen, har beslutat att ställa in.

Publicerad:

Banveterinären har i samråd med tävlingsledningen beslutat att ställa in kvällens tävlingar på grund av tjällossning. 

– När jag kom till banan trodde banpersonalen att vi skulle kunna få ordning på banan genom att skrapa av ytskiktet, men istället blev det tjälskott på två ställen och då blir det direkt farligt att tävla. Vi försökte att skjuta på starten och hoppades på att det skulle frysa underifrån, men det hände aldrig. Det var troligen alldeles för mycket salt i banan sedan tidigare. I slutändan var det inget svårt beslut att ta, säger Nina Lundin, banveterinär på Färjestadstravet.

Hur gick snacket bland de aktiva?
– Det är alltid högljudda röster precis i början, men när banpersonalen säger att det kan gå att lösa så tycker jag att man måste försöka. Sedan är det ett tufft beslut att ta, men för mig går alltid hästarna i första hand och det var ingen av de aktiva som var emot att vi ställde in.

En av de aktiva på plats var Åbytränaren André Eklundh. Han var där med två starthästar som skulle ha gått ut i lopp tre och lopp fyra.
– Det var mycket salt i banan och när det blev plusgrader och lite vatten på det så bet saltet väldigt mycket. I sista sväng och på sista långsidan var det rejäl tjällossning.

Hur var stämningen bland er aktiva under kvällen?
–  Det blir lite till åtlöje när de skjuter upp de tre första loppen för att försöka preparera en bana som de haft hela dagen på sig att preparera. Först när det är 45 minuter kvar till första start (lopp 4) åker de ut med bredhyveln och då ser vi ett positivt resultat och hade de gjort det från allra första början hade det kanske gått att genomföra tävlingarna.

Att beslutet om att ställa in kom så pass sent är André Eklundh kritisk till.
– Ett beslut om det ska tävlas eller inte måste kunna komma tidigare. Känslan är att det handlar alldeles för mycket om pengar och att vi aktiva och hästar inte alltid går i första hand, men i slutskedet var det helt rätt att ställa in.

Hur tidigt kände du att det inte skulle gå att tävla?
– Vi var ute och tittade på banan klockan 17 och då förstod man att det här inte kommer att gå. New Revolution som skulle starta för mig har haft en senskada tidigare och det var helt uteslutet för honom att vara med även om det inte ställts in.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS