Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Inte bra arbetsmiljö att arbeta med foppatofflor"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till fackarbetaren Anja Westberg, som handlade om användande av foppatofflor i stall.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej! Jag ser ofta personer i stall som använder sig av foppatofflor. Är det verkligen förenligt med en bra arbetsmiljö? Har man som arbetsgivare och arbetstagande ansvar gällande sådana här saker? //Emma

Svar Anja Westberg, handläggare Kommunal, arbetsmiljöfrågor:

Hej Emma!
– Det är inte förenligt med en bra arbetsmiljö att arbeta med foppatofflor i stall. Det är en risk när man arbetar med hästar, därför ska man ha skyddsskor och det är arbetsgivaren som ska tillhandhålla dem. Den anställde är skyldig att använda och vårda skyddsutrustningen. Det är viktigt att välja utrustning som är bekväm och lätt att ta på och av.

Arbetsmiljölagen (AML) 2 kap. 7 § Personlig skyddsutrustningKan betryggande skydd mot ohälsa eller olycksfall icke nås på annat sätt, skall personlig skyddsutrustning användas. Denna skall tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg.

Den anställde är skyldig att använda och vårda beordrad skyddsutrustning (AML 3 kap. 4 §).

Arbetstagaren ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Hen ska följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar och iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall

Föreskrift - Arbete med djur (AFS 2008:17): Om det finns risk för fotskada ska man använda skyddsskor med skyddståhätta.

– Om arbetsgivaren (AG) inte medger köp av skyddsskor kontaktar arbetstagaren (AT) facket så får man ta en förhandling i frågan, det finns som du såg bra stöd i lagen att man ska ha skyddsskor när man arbetar med hästar.

Man har en skyldighet som AT att använda skyddsutrustning. Vägrar AT att använda skyddsutrustning efter att AG påtalat detta muntligt kan AG ge AT en skriftlig tillrättavisning. Det är viktigt att tillrättavisningen tydligt anger vad det är för misskötsamhet AG reagerar mot och att dessutom ange vilken sanktion som kan drabba AT, nämligen uppsägning.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.