Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag mår dåligt – vill föregå med gott exempel"

Foto: Micke Gustafsson
Foto: Micke Gustafsson

En avstängning på halvår, nu två på lika många veckor. Nya drivningsregler har slagit hårt mot Peter Untersteiner.

Publicerad:

I morgon startar Peter Untersteiners Carabinieri i Hugo Åbergs Memorial, men som bekant inte med tränaren själv i sulkyn. Untersteiner är avstängd efter att ha bestraffats för felaktig drivning i ett lopp den 11 juli och i lördags drabbades han på nytt av samma påföljd efter ett lopp på Axevalla.
– Jag mår dåligt av det här, jag vill ju föregå med gott exempel. Min målsättning var att inte få någon bestraffning för drivning alls under hela året, säger Peter Untersteiner.

Det var styrningen av Sangria Knight i ett femåringslopp för ston som bestraffades med 2.000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.
– Jag har inte varit stygg mot någon häst, det vill jag framhålla. Jag har tittat på lördagens styrning flera gånger i lugn och ro och den här gången tycker jag att jag blev felaktigt bestraffad. Får vi inte köra sådan finish får vi nästan sitta som tennsoldater. Men det är inte jag som dömer och jag vill verkligen inte tjafsa om enstaka fall. Jag respekterar domarna.

Svensk Travsports reglementskommitté utkom tidigare i år med ett tydliggörande gällande drivningsregler som trädde i kraft den 1 juli. Där står bland annat att läsa att "drivning med körhanden över axelhöjd inte är tillåten" samt att "drivning med handen över axelhöjd, även utan spö, också räknas som otillåten". 
– Det har uppenbarligen påverkat mig negativt. Det är möjligt att de tycker att jag har för hög armföring, men jag hämtar ju inte kraften där på något vis.

Hur ser du på att förändra ditt invanda sätt att köra?
– Jag måste ju anpassa mig och finna mig i reglerna. Och det är jättebra att vi har vårt regelverk, att det inte är som i andra håll ute i världen. Alla vill vi ju ha en ren och snygg travsport och vi kuskar har ett stort ansvar.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS