Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Jag stod där tyst som en mus och tårarna rann”

Foto: Martin Langels/ALN
Anna-Karin Rundqvist fick uppleva sitt hittills största travögonblick när hennes Bison Spiro vann på Vincennes. Foto: Martin Langels/ALN

Hon kände sig nöjd bara med att få leda in sin häst på Vincennes stallbacke. När sedan Bison Spiro vann på den franska nationalarenan höll Solvallatränaren Anna-Karin Rundqvist nästan på att svimma.
– Det största jag upplevt inom travet. Jag stod där tyst som en mus och tårarna rann, berättar Anna-Karin, som firade med att ta 07-planet hem från Paris i morse...

Publicerad:

Bara att för första gången ha starthäst på Vincennes var en väldigt stor grej för Anna-Karin Rundqvist. Hon kände inte heller någon som helst press eller nervositet inför själva starten i går kväll i Prix le Parisien.
– Allt var så nytt och stort. Tidigare hade man ju bara gått omkring på platserna under Prix d'Amerique-helgen, men aldrig varit inne på Vincennes stallbacke. Redan när jag hade lotsat in Bison Spiro till boxen kändes det som att vi var i hamn. Sedan höll jag nästan på att köra vilse i värmningen, skämtar Anna-Karin, som hade stor tro på sin häst med tanke på den form han visat på sistone.
– Samtidigt kunde man inte vara säker på hur han skulle klara det franska startsystemet, resan och allt nytt i övrigt. Men Bison gapade och var stöddig värre där på stallbacken, så han verkade redo för något stort.
Under själva loppet höll sig Anna-Karin lugn och tyst.
– Vi var som sagt redan i hamn. I sista kurvan tänkte jag att det nu gällde att Bison skulle orka drygt ett varv till, så jag var nog lite borta i huvudet.
Visst höll hästen undan och det utan problem. Pierre Vercruysse ryckte huvan tidigt och fick ett bra svar. Förstapriset var 21.600 euro.
- Bison Spiro svarar alltid bra på detta, han springer och är halvsömnig annars. Tempot blev ganska lämpligt där i spets, så jag trodde nog innerst inne att han skulle vara långt framme. Men även efter målgång var man nervös för diskning och sådant, där i Frankrike går det aldrig att vara säker.
Men det var inga problem med domarna och Anna-Karin kunde bege sig till vinnarcirkeln - på Vincennes!
– Det där har man bara sett på TV. Jag kan inte någon franska, så man förstod inte så mycket om vad som sades. Men det spelade inte så stor roll. Det här är som sagt det överlägset största jag varit med om inom travet.

Och sedan blev det rejält firande i Paris-natten?
– Nej, inte alls. Jag flög hem från Paris 07.10 i morse och är redan hemma. Det känns också lite konstigt.
Men redan i morgon väntar nya utmaningar på travbanan.
– Ja, då ska vi till Kalmar. Tyvärr fick Like Lightning (V75-4) bakspår och det går inte att köra snyggt med den här hästen. Om inte någon av de andra kör som galningar måste jag själv vara offensivt. Sedan får vi se hur långt det kan räcka.
Anna-Karin har även egentränade Västerbo Home Run till start i ett lärlingslopp. Och om en vecka startat Bison Spiro på nytt, den här gången på den andra Parisbanan; Enghien.
– Jag siktar på att vara nere i Frankrike senast dagen före och köra honom då. Efter segern i går behöver varken jag eller Bison Spiro känna någon press.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.