Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag trodde Flocki skulle vara slutsåld nu"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Flocki d'Aurcy fick 69 poäng på avelsvärderingen. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Flocki d’Aurcy var en av Frankrikes mest lovande hästar som treåring. Efter en skada har han nu flyttat till Sverige för att bli avelshingst och på Solvallas värdering fick han 69 poäng.
– Det var utan tvekan en besvikelse, säger Anders Lindqvist.

Publicerad:

Efter sex segrar på de sju första starterna för Philippe Allaire sågs Flocki d'Aurcy (e. Ready Cash) som en av de absoluta höjdarna i F-kullen. Travprofilen Anders Lindqvist är numera med i kretsen kring Flocki d'Aurcy och högst delaktig i dennes flytt till Sverige för att bli avelshingst. En flytt som blev till efter att hingsten skadat sig och därmed inte haft möjlighet att fortsätta tävlingskarriären.
– Det är många orsaker som gjort att vi fått den här möjligheten. Philippe Allaire har många Ready Cash-söner och han tyckte att det vore intressant att ge den här hästen chansen i ett nytt land. Att sälja honom inom Frankrike hade varit att konkurrera med sig själv i aveln och skulle inte ha varit begåvat. Därför kom vi överens om den här lösningen att ta honom till Sverige. Jag känner Philippe bra och vi bodde grannar i 20 år innan han flyttade ut till sin gård, säger Anders Lindqvist.

Vad är din roll?
– Jag kommer att behålla så många andelar som jag har råd med. Jag tror att det är en bra investering. Eftersom jag är inne på upploppet av min karriär som travtränare är det här ett bra hobbyprojekt för mig och jag kommer att försöka managera och göra hästen så populär som möjligt.

Flocki d'Aurcy ska syndikeras i 100 andelar som ger rätt till en betäckning om året i valfritt land förutom Frankrike.
– Det är ett kul sätt som vi säljer honom på. Om man investerar i den här hästen har man väldigt roligt om tre, fyra år när hans avkommor kommer ut och startar. Vi kommer att vara aktiva och visa upp honom så mycket som möjligt. Min dröm är att han blir championhingst i Sverige år 2025.

Nyligen avelsvärderades Flocki d'Aurcy i Sverige. Nämnden gav honom 69 poäng vilket betyder medelmåttigt skattat avelsvärde. Alldeles för lågt, menar Anders Lindqvist.
– Det var utan tvekan en besvikelse. Jag blev jättebesviken, men de har ju sina regler. Hästen gjorde inte så många starter och det drar väl ned betyget att hans karriär var så kort. Samtidigt är det tack vare den korta tävlingskarriären vi får chansen att ens ha honom i Sverige. Hade han fortsatt tävla hade han blivit alltför dyr att ta till Sverige och det är rena tillfälligheter att han är där. Innan han skadade sig hade han ett marknadsvärde på ungefär 1–1,5 miljoner euro. Det har fler oberoende källor sagt.

Hur stort har intresset varit för honom hittills?
– Det har varit bra, men det har dragit ut lite på tiden. Mycket på grund av att vi kom igång relativt sent, men många har också väntat på avelsvärderingen. Jag trodde nog att han egentligen skulle ha varit slutsåld vid det här laget.

Anders Lindqvist menar att Flocki d'Aurcy är den mest meriterade franska hingsten som kommit till Sverige sedan Juliano Star.
– Att få hit en hingst som varit kulletta i Frankrike har i princip aldrig hänt. Juliano Star var det under en period, men annars har vi fått hålla till godo med andrahandssorteringen av deras hingstar. Flocki d'Aurcy är efter Ready Cash som troligtvis är århundradets avelshingst i Frankrike. Det är spännande att få en son till honom – med bra härstamning och utmärkta meriter – till Sverige.

Flocki d'Aurcy startade tio gånger i karriären, tog sex segrar och sprang in 151 450 euro. Hans rekordnotering togs som treåring när han tog hem grupp III-loppet Prix de Faulquemont på Vincennes på 1.13,3/2700 meter. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS