Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jägersro protesterar mot ST-förslag

Foto: Charlotte Hägg
Kerstin Peterson-Brodda, ordförande i Skånska Travsällskapet. Foto: Charlotte Hägg

Inom kort ska Svensk Travsport klubba igenom tävlingsprogrammet för 2018. Ett förslag som ser ut att bli verklighet är att Solvalla får en egen tävlingsdag – på samma dag som Jägersro har sina vardagstävlingar.
– Vår utgångspunkt är att det inte får ske, säger Skånska Travsällskapets ordförande Kerstin Peterson-Brodda. 

Publicerad:

Bakgrunden till de föreslagna förändringarna handlar om att Solvalla vill ha en egen fast tävlingsdag i veckan, som inte utgör så kallat expresstrav. Under gårdagen kunde sulkysport.se avslöja att Solvalla får en egen tävlingsdag 2018. Och inte vilken dag i veckan som helst - utan på tisdagar när Jägersro sedan många år tillbaka har sin ordinarie tävlingsdag. Detta har fått Skånska Travsällskapet att reagera kraftigt. 
– För tre veckor sedan hörde vi rykten om detta, men man trodde inte att det skulle kunna vara sant. I går fick vi tydliga tecken på att det faktiskt ska genomföras och jag fick det senare även bekräftat av Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist. Då tog det fyr i vår ledningsgrupp och vi har skickat in en skrivelse för att protestera mot dessa planer, säger Kerstin Peterson-Brodda.

Peterson-Brodda är besviken över bristen på kommunikation från ST:s sida.  
– Vi har inte fått någon information om tävlingsprogrammet för 2018, det har varit total tystnad från Svensk Travsport och inget försök till dialog har skett. 

Konsekvenserna av att Solvalla ställs mot Jägersro och de övriga tisdagsbanorna, Axevalla och Eskilstuna, skulle bli digra menar travsällskapet. 
– Jag vill poängtera att jag förstår att Solvalla vill ha en egen tävlingsdag och jag har haft en öppen kommunikation med Solvallas ordförande, vi vet var vi har varandra. Men att Svensk Travsport ska ställa storbanorna mot varandra på en vanlig tävlingsdag, oavsett om det är Jägersro eller till exempel Åby, är oacceptabelt. Det är en sub-optimering av största mått. 

Klart är att Solvalla får högre basprissummor än Jägersro under 2018, vilket också spelar in i sammanhanget.
– Om Solvalla kör för minst 40.000 kronor i förstapris i varje lopp och Jägersro för vanliga 30.000 kronor under samma dag, så riskerar den sportsliga kvaliteten att bli sämre i södra Sverige. 

Att Solvalla enligt förslaget ska köra just på tisdagar, kan handla om ATG:s vilja att utöka samarbetet med franska spelbolaget PMU. 
– Jag har förstått att om det ska bli samarbete med PMU så är tävlingar på tisdagar som gäller. 

Peterson-Brodda framhåller vidare att frågan inte företrädesvis handlar om traditionen med tisdagstrav på Jägersro. 
– Tisdagen behöver inte vara helig för oss. Kärnan i frågan handlar om att storbanorna inte ska ha samma basdag. 

Hur kommer ni att agera om förslaget blir verklighet?
– Det vill jag inte speukulera i, men utgångspunkten är att det inte får ske, säger Kerstin Peterson-Brodda. 

Svensk Travsport kommer klubba igenom tävlingsprogrammet för 2018 på torsdagen den 31 augusti i samband med ett styrelsemöte under Derbyhelgen på Jägersro. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.