Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jan Norberg: ”Travet har varit mitt liv”

Foto: TR Bild
Jan Norberg har fått ett jobbförslag från hemmabanan Umåker. Foto: TR Bild

Jan Norberg, 73 år har väldigt ont och vet inte om det blir några fler travlopp. Samtidigt har Umåker hört sig för om hans tjänster:
– Det känns roligt att få ett sådant erbjudande, säger den otursförföljde travkusken.

Publicerad:

Olyckor är tyvärr något återkommande inom svensk travsport och Jan Norberg har fått känna på detta i dubbel bemärkelse under det här året. Till att börja med åkte han ur sulkyn under ett lopp på Umåker den 23 mars och ådrog sig bland annat frakturer på bäckenet och i ena handen. Redan efter drygt fem veckor var Umeåkusken tillbaka i tävlingssulkyn igen, men det var inte slut på eländet. Den 14 november skadade sig Norberg ännu värre i samband med ett träningsjobb. Den här gången kunde läkarna konstatera en fraktur på lårbenshalsen.
– Jag blev kvar på sjukhuset i en vecka och har nu varit hemma i två veckor. Jag var tillbaka snabbt efter förra olyckan, men det här är mera bekymmersamt. De har ju både sågat, spikat och skruvat i lårbenet och det är en malande smärta hela tiden. Jag kan inte göra något annat än att se på TV, dator och äta tabletter. Det är rena Apoteket här hemma just nu, men det är bara att bita ihop. Jag är rätt hård och tål mycket, men det här är jobbigt även för mig.

Vad säger då läkarna om prognosen?
– Det enda jag frågat läkarna om är när jag kunde få åka hem. Det här känns dock som sagt värre än efter olyckan i mars.

Vad tror du om möjligheterna att komma tillbaka på tävlingsbanan?
– Jag vet faktiskt inte, men kommer inte att ta något beslut om detta nu när jag har så här ont, det blir inte bra. Om jag ska komma tillbaka som kusk så ska jag känna mig alert och bekväm i vagnen, annars är det ingen mening att fortsätta. Vi får helt enkelt se hur det hela utvecklas.

Nyligen fick Norberg också något nytt att fundera över – ett erbjudande från hemmabanan Umåker.
– Robert Karlsson hörde av sig och kollade lite med mig om hur jag mådde och hur jag såg på framtiden. Han öppnade upp för möjligheten om en sorts roll på Umåker om jag inte väljer att fortsätta tävla själv. Det är klart att det känns roligt att få ett sådant erbjudande.

Vilket beslut Jan Norberg än väljer att ta så har han inga som helst planer på att lämna travsporten.
– Nej, travet har varit mitt liv, det jag älskat. Så det kan jag inte bara sluta med. Nej, det är förstås omöjligt.

Mitt i all misär försöker Norberg se ljuset i tunneln.
– Det gör fortfarande väldigt ont i benet, men det har varit ännu värre. Det går nog trots allt åt rätt håll.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS