Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jänkarvagn för första gången"

Foto: CHARLOTTE HÄGG/TRAVRONDEN
Reijo Liljendahl. Foto: CHARLOTTE HÄGG/TRAVRONDEN

Reijo Liljendahl är medveten om ”elefanten i rummet”.
Men det är inget han ligger sömnlös över.
– Det kommer komma överraskningar i sommar, det kan ni vara säkra på, säger han.

Publicerad:

”Elefanten” vi snackar om är Reijo Liljendahls tränarfacit så här långt i år. Före onsdagens tävlingar hade stallets hästar inte tagit en enda seger på över två månader.

Per den 6 mars hade han startat 
26 gånger, hade fem andrapris och sex tredjeplatser. 452 400 kronor inkört, men ännu ingen seger. I onsdags blev det dock proppen ur då stallet tog dubbla segrar.

– Det är klart att jag varit medveten om nollan, men jag har inte brytt särskilt mycket om det. Det är en lång säsong och jag har medvetet valt att starta ganska lite i vinter. Dessutom har jag inte så många starthästar just nu, men jag har ändå kört in mer pengar än jag gjorde vid samma tidpunkt ifjol. Det får jag vara nöjd med, sade Reijo före onsdagskvällens tävlingar på Solvalla.

– Jag är inget stort fan av kylan, men jag har haft bra förhållanden i vinter och jag har inte tummat på träningen. Det kommer komma överraskningar i loppen i sommar, det kan ni vara säkra på, säger Reijo Liljendahl lurigt.

Sen premiärvinst även i fjol

Under onsdagskvällens tävlingar på Solvalla såg Electrical Storm till att ­segertorkan var ett minne blott. Och två lopp senare spädde Zangone på med ytterligare en vinst. 
Ifjol dröjde det faktiskt ännu längre innan nollan spräcktes. Då var det en av stallets stjärnor – ­Shadow Woodland –  som fick kliva fram och se till att bryta mönstret i ett uttagningslopp till Olympia­travet i slutet av mars.

När säsongen var summerad hade finländaren bokfört 48 segrar och drygt 7,3 miljoner kronor. Ett rejält tapp om man jämför med succéåret 2016 då han nådde 100 tränarsegrar och 
18 miljoner kronor insprunget. 

"Inte marginalerna på min sida"

– Jag tycker inte riktigt att jag hade marginalerna på rätt sida förra året. Policy Of Truth satt exempelvis fast i Derbyfinalen och Grant Boko utvecklades inte så mycket som jag hade hoppats. I år hoppas jag kunna köra in tio miljoner. 

Grant Boko har lämnat stallet och återfinns nu hos Markku Nieminen i Finland. 29 andra hästar har också försvunnit från träningslistan och det var ett nödvändigt beslut, enligt Reijo Liljendahl. Särskilt som flera hästskötare valt att avsluta sina anställningar. 

Personal en bristvara

– Jag har pratat med stortränare i södra delarna av landet som har problem att hitta personal. Vettiga hästskötare verkar tydligen ha blivit en bristvara i hela Sverige. Jag fick själv ta åtta passhästar, men någon måste ju träna dem också..., säger han och ställer sig frågande till hästhjärtat i branschen. 

– Folk verkar bara vilja göra de glassiga sakerna. Idag är det svårt att ens få människor att jobba lördag. Det spelar ingen roll att de får provision på sina passhästar. De vill knappt åka och sela ut sina egna hästar, säger han och suckar.

"Jag hårdrar det lite"

Det är inte bara så att du är extra krävande som arbetsgivare?
– Det tycker jag inte. Jag känner ett ansvar mot ägarna och ser till hästarnas bästa. Tyvärr verkar det som att många travskoleelever försvinner bort till andra delar av hästnäringen eller så saknar de det brinnande intresset som krävs och till slut sitter de i kassan på Ica. Jag hårdrar det lite, men det är en farlig utveckling om folk börjar tappa sugen. Det är väl samma sak i din bransch? Flera av de så kallade expertjournalisterna har jag aldrig träffat på stallbacken..., säger han.

Lägger 18 timmar i stallet per dag

Reijo Liljendahl berättar att han troligtvis lägger 18 timmar per dag i stallet och då vill det till att man har ett ganska stort travhjärta.
– Jag tycker Stig H visade att det hårda jobbet betalade igen sig. Jag tror bara att det är nyttigt att få lite skit under naglarna i den här sport­en. Vissa verkar tro att det bara är att åka runt och köra travlopp. Ulf Ohlsson, Björn Goop och Örjan Kihlström och de där grabbarna har kämpat hårt för att vara där de är just nu. Travet och hästarna är i alla fall som ett gift för mig och det finns inget finare än att träna häst.

"Jobbat 1.20"

Och tränat har stallets ess Nadal Broline och Shadow Woodland har han gjort ordentligt. Hela vintern.
– De ligger på samma nivå för dag­en och har jobbat 1.20 som snabbast. De är i princip startklara och vi får se vad vi siktar in oss på i år. Olympiatravet är förstås ett tänkbart stopp, säger han. 
Femåringen Policy Of Truth ska ta klivet upp i äldre eliten.

”Tror han kan ta klivet”

– Hästen drabbades av en gaffelbandsskada i höstas och det drog ut lite på tiden. Hästen har fått den tid han behöver, men det blir ingen tidig årsdebut utan jag tänker mig slutet av maj eller början av juni som tidigast. Å andra sidan kan det bli perfekt med några formhöjande lopp i kroppen innan stora målet – Jubileumspokalen. Det är en häst som inte pressats i botten hittills och jag tror han kan ta klivet upp i eliten.

"Vill inte gå ut med några namn"

Som också har flera välstammade, ostartade unghästar.
– Jag vill inte gå ut med några namn på de riktigt gröna än, de håller jag för mig själv ett tag till. Men merparten av stallets hästar är unghästar, de flesta ostartade, och jag hoppas att åtminstone några av dem ska kunna dyka upp i lite tuffare lopp under säsongen. Ergo Am tycker jag visade en del som treåring och jag tror att han kan utvecklas ännu mer i år, säger han.


På lördag startar ännu en intressant talang. Lightningsky (V75-5) lämnade Johan Untersteiner och kom till Julmyra i oktober. På fyra starter har han två segrar, ett tredjepris efter galopp och senast ett andrapris efter en tuff resa i ­dödens. 

Jänkarvagn för första gången

Fyraåringen stred till mållinj­en och fick endast sträcka vapen mot segermaskinen Victory Topline.
– Jag var väldigt nöjd med honom då och han kommer vara ännu bättre på lördag. Han gick ett backjobb i måndags och kändes precis som han skulle, och jag kommer att ge honom ett lättare jobb i övermorgon (läs: torsdag). Det blir troligtvis jänkarvagn för första gången, men jag vill avvakta vädret innan vi bestämmer huvudlaget. Hästen är orutinerad, men ändå förnuftig och snabb iväg. Jag tycker att han duger i klassen och kan vinna loppet, säger Reijo Liljendahl.

FAKTA

Reijos fjolår

2017: 398 starter, 48 segrar, 12 i segerprocent och 7,4 miljoner inkört.
 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS