Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jensens löfte lämnade positivt A-prov på Åby

Foto: Hanold/ALN
Frances Yoda lämnade positivt A-prov efter en start på Åbytravet i maj. Bilden från ett annat tillfälle. Foto: Hanold/ALN

Frances Yoda, i träning hos Flemming Jensen, testades positivt för metylprednisolon efter en seger på Åby den 11 maj. Nu får löftet startförbud och DTC har påbörjat en utredning i fallet. 

Publicerad:

Svenskfödda Frances Yoda har inlett karriären lovande och vann stoavdelningen i danska Sprintermästaren på Billund så sent som i söndags. 

Några veckor tidigare, den 11 maj, tävlade hästen på Åby och vann för sin tränare Flemming Jensen. Efter loppet gjordes ett urinprov på vinnaren och nu är analysen av A-provet klar. Den visar på förekomst av den otillåtna substansen metylprednisolon. B-provet har skickats till ett franskt laboratorium för analys och DTC har påbörjat en utredning, skriver Svensk Travsport. Frances Yoda dras nu med startförbud till dess att ett negativt C-prov lämnats. 

Svensk Travsport skriver följande om metylprednisolon:
Metylprednisolon tillhör en grupp substanser som kallas kortikosteroider. Vissa kortikosteroider produceras naturligt i kroppen och kortikosteroider används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer. Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns den aktiva substansen i flera humanläkemedel som tabletter eller injektionslösning. Substansen ingår bland annat i vissa injektionslösningar som är mycket långtidsverkande och som inte rekommenderas för användning på tävlingshästar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS