Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

John-Erik "Goya" Magnusson död – blev 66 år gammal

Foto: TR BILD
John-Erik "Goya" Magnusson tillsammans med Mack Lobell efter segern i Elitloppet 1990. Foto: TR BILD

En av Sveriges största travprofiler har avlidit. John-Erik Magnusson förolyckades i lördags hemma på gården ACL Farms i Kentucky, USA. 
Magnusson blev 66 år.

Publicerad:

– Jag fick beskedet från USA sent i går kväll. Det känns helt ofattbart. Man tänker i första hand på familjen, sambon Ann-Christin (Lorentzon) samt döttrarna Anette och Anna, säger Kjell Johansson, god vän till familjen och hästägare i USA sedan många år.

 

Tragisk olycka

 

Olyckan skedde under lördagen när man bärgade hö. 

– John-Erik höll på att köra in hö och klämdes ihjäl mellan traktor och vagn. Allt gick så fort. Enormt tragiskt och jobbigt, det är svårt att fatta, fortsätter Kjell Johansson.

John-Erik Magnusson fick tidigt smeknamnet ”Goya” och det användes betydligt oftare än John-Erik. Han började som amatör i Småland med stora ambitioner. På vintern 1989 köpte Magnusson världens bästa travhäst – Mack Lobell. Priset var det högsta någonsin för en tävlingshäst. 

 

Elitloppsseger 1990
 

Magnusson blev känd i travvärlden och Mack Lobell vann 32 av 40 starter i svensk ägo. Den största segern var i Elitloppet 1990 med Thomas Nilsson i sulkyn.

Tillsammans med livskamraten Ann-Christine Lorentzon byggde han upp Blädingeås Stuteri utanför Alvesta i Småland. Ett fantastiskt stuteri och hästarna fick efternamnet ”Ås”. Uppfödningen var Sveriges framgångsrikaste under femårsperioden 2002-2006.

 

Bussig och frispråkig

 

I början av 2000-talet började Magnusson titta alltmer västerut – mot USA. 2003 lämnade man Sverige och slog sig ner i Kentucky. På bara några år förvandlades gården till ett hästparadis med plats för både uppfödning och träning.

– Jag har ägt hästar tillsammans med familjen sedan 2005. John-Erik var alltid hjälpsam och bussig och vi kom bra överens. Han var väldigt frispråkig och sa alltid vad han tyckte, några gillade väl inte det men han stod för sitt ord, säger Kjell Johansson.

Döttrarna Anette och Anna har ansvaret för tävlingsstallet på gården i Kentucky och har allt större framgångar.   

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.