Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jonsson fick snabb revansch: ”Hon var ruggig”

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Granetta och Jimmy Jonsson vid sommarens V75-seger i Årjäng. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Först: Blandade känslor bakom pappa Alfs kriterietrea.
Nu: Svenskt rekord bakom stallkamraten Granetta.
Jimmy Jonsson har varit i hetluften i dagarna.

Publicerad:

Det var under torsdagskvällen på Bergsåker som Alf Jonssons Granetta (e. Tekno Odin) kördes till ledningen från startvolten tillsammas med Jimmy Jonsson. Hon startade med 20 meters försprång mot hingstar och valacker som B.W.Sture, Fender och Bro Viking. Trots att några av de tuffaste konkurrenterna kunde hitta ner i andra och tredje invändigt var ledande Granetta omöjlig att rå på. När hon skar mållinjen kom förklaringen: Nytt svenskt rekord för femåriga ston på 1.23,5/2640 meter.
– Det var jäkligt bra, säger Jimmy Jonsson.
Räcker ”jäkligt bra”?
– Ja, alltså hon var ruggig. Det är inte många av de äldre som klarar av det som hon gjorde och det är väl så man ska se på det ungefär. Hon hade gjort jättebra lopp i andra- och tredjespår på slutet på 24-tider. Nu hittade man till ledningen, det hjälper ju.
Väl där tvekade du inte?
– Hon kändes så jäkla fin och även om jag hade stor respekt för B.W.Sture och de andra så tog jag beslutet att köra och inte bjuda in någon.
Granetta hade redan det svenska rekordet över 2640 meter voltstart och hon innehar det även över samma distans med autostart (1.27,6).
– Det är klart att det ser bra ut för henne. Nu stod vi över SM i år, men det är väl ditåt man får kolla framöver.

Blandade känslor

Granetta belönades med 50 000 kronor för torsdagens seger och hon har nu sprungit in 945 600 kronor på sina 34 starter. För kuskens och tränarens del blev segern även plåster på såren från söndagens tredjeplats i Kriteriet med Ängsborken. Hästen galopperade kort från start och hamnade i tredje utvändigt, som sedan blev fjärde utvändigt långt bakom täthästarna.
– Det är tragiskt egentligen, det som avgör är en grej 1200 meter kvar. Uffes häst bromsar till åt någon skugga och det blir en kedjereaktion så någon hinner ut emellan och vi hamnade i fjärde ut…
– Det är ju helt sjukt egentligen för det är stort att vara trea i Kriteriet och man var ju jättenöjd, men det var synd om hästen som var värd att vinna och få det där erkännandet.
Var det en tung dag?
– Inte på söndagen faktiskt. Det var ju en lång väg dit och jag var jäkla glad att vi var med i finalen och kunde bli trea. Sedan kollade jag på loppet i efterhand och under måndagen och tisdagen var det inte lika roligt.
Sedan klev Granetta fram.
– Ja, precis… Och man ska inte gnälla. Vi är tacksamma och glada. Han var trea och gjorde ett topplopp.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS