Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jonssons nya superlöfte imponerade på nytt

Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD
Alf Jonsson. Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD

Förra året var det Ängsborken – i år heter Alf Jonssons treåringsstjärna Tekno Jerven. Trots galopp kunde han runda hela fältet på Hagmyren.

Publicerad:

Puma Jervas avkommor övertygar hos Alf Jonsson. Ängsborkens lillebror Tekno Jerven (e. Tekno Odin) fortsätter att visa skyhög kapacitet. Som så många gånger förut kostade treåringen på sig en galopp innan han återkom och rundade hela fältet i Hälsinglands Treåringspris. Körande Jimmy Jonsson fick stöta via tredjespår i slutsvängen för att ta sig förbi en för dagen blek Axel Sigfrid. Då var det alltjämt lång fram till ledande Alfa Lina och Clara Jonasson.
När Tekno Jerven fick trava ut över upploppet kunde han ändå avgöra med en säker längd innan det var klart. Trots en galopp blev segertiden 1.26,7/2160 meter.
– Han var ruggig i dag. Det är synd att han ska stöka till det för start, men det är bra huvud på honom, sade Jimmy Jonsson i vinnarcirkeln.

Förstapriset var 100 000 kronor och segern var hästens femte på elva starter. Noterbart är att Tekno Jerven endast gått felfritt i fyra av dessa.

Pydin glänste

Niclas Torstemos Pydin tycks vara tillbaka igen. Andra raka segern kom i Sleipners Elitlopp. Ove A Lindqvist skickade iväg hästen till ledningen från spår sju bakom bilen och försökte ta sig till ledningen. Dit kom han, men först blev det en lång repa i tredjespår. Sedan travade sjuårige Pydin 1.20,1/1640 meter och vann hur enkelt som helst.
– Det är som jag har sagt innan: Han är något av det värsta du kan köra i hästväg vad gäller nordsvenskar. Jag körde inget på honom i dag heller han bara joggade runt med propparna otryckta, sade Ove A Lindqvist i vinnarcirkeln.
– Nästa gång rycker vi propparna också. 

En annan som har hittat stilen är Jan-Olov Persson-tränade B.W.Rune. Efter att mest ha galopperat genom karriären tog han nu sin tredje raka seger. Örjan Kihlström satt i sulkyn när han vann Sleipners fyraåringslopp och 100 000 kronor på 1.26,7a/2140 meter.

Djöseland bakom ny talang

Professor Ö.K. är en segervan hingst, precis som sin pappa Norheim Svenn. Gemensam nämnare för dessa är att båda har eller har haft Kjetil Djöseland som tränare. Professor Ö.K kom till Hagmyren med 14 segrar på 22 starter och han spelades till klar favorit i femåringsloppet Linje 5.
Men på slutrundan var det fortsatt långt fram till ledande Spang Viktor och utvändige Stumne Fyr.
Björn Karlsson höll ett bra tempo med ledaren och nådde 1500 meter på 1.24,8. Därmed var det svårt för tilläggsstartande Professor Ö.K. att ta någonting. Det var första under den avslutande femhundringen som favoriten började närma sig på allvar och det dröjde fram till de absolut sista meterna innan han kunde fånga in ledaren och vinna med en halv längd.
Klockan stannade på 1.24,2/2160 meter och förstapriset var hela 150 000 kronor.
I vinnarcirkeln frågade Per Skoglund tränaren om det kan handla om en blivande elithäst.
– Ja, det tror jag absolut. Jag hade hans pappa och den här är den som är mest lik sin pappa av hans avkommor. Om hälsan håller kan han gå vägen fullt ut, sade Djöseland i vinnarcirkeln.

Andraplatsen och 75 000 kronor gick till Björn Karlssons Spang Viktor som travade nytt rekord 1.25,0/2140 meter. 

Söndagens vinnare på Hagmyren
Lopp 1: B.W.Rune (e. Tekno Odin) – Örjan Kihlström (Jan-Olov Persson)
Lopp 2: HR Ford (e. Lome Elden) – Sofia Adolfsson (Johan Roger Fenstad)
Lopp 3: Gangan (e. Månprinsen A.M.) – Ove Berglin (Tage Sahlin)
Lopp 4: Professor Ö.K. (e. Norheim Svenn) – Kjetil Djöseland
Lopp 5: Hulte Sofia (e. Månprinsen A.M.) – Ulf Ohlsson (Leif Jonsson)
Lopp 6: Snyggs Rubin (e. Snygg) – Dagfinn Aarum (Peter Grundberg)
Lopp 7: Forsberg (e. Åsajerven) – Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
Lopp 8: Tekno Jerven (e. Tekno Odin) – Jimmy Jonsson (Alf Jonsson)
Lopp 9: Minelli (e. Bork Odin) – Magnus A Djuse (Anders Hafstad)
Lopp 10: Pydin (e. Moe Odin) – Ove A Lindqvist (Niclas Torstemo)

Lira nästa gång: Kavata stod för en tapper insats som tvåa från dödens bakom Hulte Sofia.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS