Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Julmys i Paris

Foto: Privat
Indra Gustafsson sköter bland annat om Balzac du Chatelet på Grosbois. Foto: Privat

Hur julmysigt har de svenska hästskötarna det i Paris? För Indra Gustafsson hos Jörgen Westholm blir det tredje julen i rad på fransk mark – men hon misströstar inte.
– Nej, vi brukar vara ett helt gäng svenskar härpå Grosbois som träffas och äter svensk julmat. Men det är klart att man ändå saknar släkt och vänner.

Publicerad:

Förra året hittade inte Indra någon rödbetssallad på IKEA. Så då blev det till att själv ”lägga ner sig”.
– Jag gjorde en egen och tog med. Vi var nog runt 15 svenskar på Grosbois förra året som träffades och firade Julafton tillsammans. Förövrigt inleddes Julafton i fjol med lunchtävlingar på Vincennes, det var kul det också. I år körs däremot inga tävlingar där, berättar Indra, som nu arbetat cirka 2,5 år i Frankrike.
– Jag hade först lite praktik och därefter blev det en sommar hos Ron Kuiper. Nu har jag jobbat drygt två år åt Jörgen Westholm och jag trivs fint här i Frankrike. Jag kommer också in i språket allt bättre, vilket förstås underlättar. Till vardags blir det ändå mycket svenska eftersom jag jobbar med Evelina Månsson och vi dessutom har en norsk veterinär. Även engelskan används flitigt på Grosbois.

Hur firas jul i Frankrike?
– Julafton är inte lika stor här som hemma i Sverige. I Frankrike träffas man och äter tillsammans på Julafton, men tomten kommer på Juldagen, svarar Indra, som har släkt och vänner både i Småland och Värmland.

Saknar du inte dessa under julen?
– Julen är speciell och en tid då man verkligen normalt umgås med familjen. Men det får bli lite facetime istället;jag tycker att det har gått rätt bra att vara kvar här nere i Paris.

Det är på IKEA som merparten av julmaten köps in.
– Där finns det mesta och sedan använder en del av oss av en speciell hemsida för att få till det svenska julbordet. När det gäller julklappar blir det en form av klapplek, det är smidigast så.

Hästarna då? Jo, de pysslas förstås om lite extra under julen, men samtidigt är det tävlingar på Vincennes de flesta dagar utom Julafton och Annandagen.
– Vad jag vet just nu har vi Balzac du Chatelet ut den 22 december och Unique June den 23 december i Prix Tenor de Baune. Men här i Frankrike är inte startlistorna definitiva förrän två-tre dagar före loppen, så det kan bli fler, berättade Indra i början av den här veckan.

Julmysigt på Grosbois? Jo, svenskarna där verkar ha hittat ett sätt att sammanfläta arbetet med de svenska jultraditionerna.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS