Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Karlstedt: ”Fick verkligen en bra magkänsla"

Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn
Tommy Karlstedt och hästen som kan spräcka segernollan, Ronzon Face. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn

Dålig lönsamhet tvingade honom bort från travet, men kärleken till hästarna släpade honom till slut tillbaka. 
På lördag tycker både vi och Tommy Karlstedt att han har en vettig chans att spräcka V75-nollan.

Publicerad:

Talangfulla lärlingar har vi många i det här landet, men att gå från omhuldad lärling till etablerad proffstränare är ett betydligt svårare kliv. Genom åren har vi sett flera segerrika lärlingar testa vingarna bara för att kraschlanda och försvinna från rampljuset. 
Tommy Karlstedt räknades som ett stjärnskott på 2000-talet och hade tre SM-guld som lärling som backade upp honom. Efter tre år hos Hans Adielsson och två år hos Kari Lähdekorpi valde han och sambon Caroline Björnskiöld att köra igång sin egen tränarrörelse på ”Bolets Igor”-gården Bolet Lya Farm i Oskarström. Sedan januari 2011 har han varit proffstränare i Halmstad, men det blev, till slut, ingen dans på rosor.
– Jag tycker att jag hade en del dugliga hästar; Oberon F.H. tävlade jämnt och säkert och en sådan som Tyson November åkte jag till Solvalla och vann V86-lopp med, säger han och fortsätter:
– Tyvärr drabbades hästarna av virussjukdomar i omgångar och jag började tappa kunder. 
Lönsamheten blev allt sämre och Tommy tvingades att söka en sidoinkomst. Lyckligtvis landade en chefsbefattning på en godsmottagning rakt i knäet och det fina i kråksången vara att han kunde fortsätta med hästarna, om än i en lite mindre skala.
– Jobbet var inte bara viktigt för ekonomin. Jag lärde mig många saker där, men jag kom samtidigt allt längre och längre från travhästarna, berättar han. 
Proffslicensen förnyade han för varje år som gick och till slut kom han och sambon till en punkt där han var tvungen att ta ett beslut. 
– Jag älskade hästarna för mycket och hade ordning på ekonomin. Vi kände att det var läge och valde att gå all in, säger han. 
Med Eskilstunatränaren Håkan Karlsson som hans tyngsta sponsor och hästägare i ryggen öppnade Tommy proffstränarverksamheten igen i början av förra året. Som senast är det han och sambon som hyr in sig och tränar 15 hästar på Veka gård i Falkenberg. I stallet finns både unghästar och äldre starthästar och Tommy Karlstedt tycker det känns spännande så här i smygstarten av det omtalade pokalåret.
– Vi har mycket pengar att köra om, men det finns aldrig några enkla pengar. I alla fall inte i den regionen jag befinner mig i, men jag gillar tuff konkurrens. Det är utvecklande, säger Tommy Karlstedt och vi går igenom träningslistan. 
– Av en slump har jag flest unga ston i stallet och de har gjort vad jag begärt av dem i träningen så här långt. Miss Golden Wine och Wine Lane är två treåringar jag hoppas en del på under säsongen, berättar han.
Bland de äldre står förhoppningarna i första hand till Ronzon Face, en häst som hade en seger på 18 försök när han anlände till stallet i slutet av förra sommaren. Nu har han ytterligare två segrar och en togs dessutom på nya rekordet 1.12,5a/1640 meter. 
– Hästen är stor och grov i aktionen och jag tror att han kan utvecklas mycket i år, särskilt när vi kan börja köra honom barfota igen.
Tommy Karlstedt har totalt åtta V75-segrar som kusk, den senaste tog han bakom Conchita Exclusive på Åby i oktober 2010. Under 2017 tog han sju segrar på 60 försök. 
– Jag kör inte så mycket längre och tappar kanske lite i tempobedömningen på det, men det är fortfarande så jäkla kul och det vill jag inte vara utan, säger han.
Som tränare noterade han åtta vinster på 86 starter, men i V75-sammanhang lyser fortfarande segernollan. 
Såväl Travronden som Halmstadtränaren tror dock att det kan bli ändring på det på lördag.
– Jag fick verkligen en härlig magkänsla när jag såg startlistan i söndags och hästen har inte gjort mig besviken i veckan. Han gick ett standardjobb i tisdags och efteråt hade han en puls som gjorde mig mycket nöjd, säger han. 
Ronzon var senast ute i ett klass II-försök på Jägersro och såg väldigt tankad ut i målslussen. Klockan stannade på 1.12,5/1100 meter med en galopp inbakad.
– Han är som sagt stor och grov av sig och han klarade inte när jag var tvungen att ta i honom i en trång situation senast. Han ställde sig visserligen snabbt, men vi tappade viktig position. Sedan körde jag på chans och han hade en hel del krafter sparade. Jag valde att köra honom i jänkarvagn senast, men han passade inte i den och slog till och med i ett hjul under vägen. Om vi nu ska köra honom i en ”leksaksvagn” igen måste jag hitta en bredare modell och det hinner jag inte göra tills på lördag. Jag backar ”leksaksvagnen” och kommer köra honom i en jänkarvagnsvariant. Den sulkyn hästen hade när han vann på 1.12,5 i november. När det är framspår bakom bilen blir det öppet huvudlag som vanligt och sedan hoppas jag på fast och fin vinterbana. Jag tycker att han ska ses med bra segerchans, säger han. 
Karlstedt har även Am I Wrong i V75-4. Det femåriga stoet har ”bara” två segrar, men däremot sju andraplatser och fem tredjepris på totalt 30 starter. 
– En oerhört stabil dam som överraskat mig positivt med skor. Jag trodde verkligen inte att hon skulle gå något speciellt med den balansen, men i V75 i Halmstad satt hon fast med rubbet sparat och senast var hon nära att slå till på V86. Hästen var fin i ett standardjobb i veckan, men har en mycket svår uppgift på lördag och jag kommer köra på chans och det är ett så pass jämnt lopp att det ska till mycket flyt om hon ska vara med i segerstriden, säger han.

 

//Fakta Tommy Karlstedt

Ålder: 32.
Familj: Sambon Caroline Björnskiöld.
Häftigaste travminnet: När jag stod i studion på Solvallas innerplan och såg när farsan (Ralf Karlstedt reds. anm.) körde Prince Tagg i ett Elitloppsförsök.
Travdröm: Att ha en egen gård att träna sina hästar på.
Aktuell: Har två hästar på V75, varav Travrondens tipsetta Ronzon Face.

FAKTA

Åby

Åby Travbana
Box 133
431 22 Mölndal
031-706 66 00
Hemsida

Banan:
Längd: 1000 m
Bredd 2140: 22,3 m
Bredd 1640: 22,3 m
Upploppets längd: 187 m
Open stretch

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS