Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Katla Kiro slutar tävla: "Hon fick oss att våga satsa"

Foto: Ola Westerberg/TR Bild
Katla Kiro vid segern i Bodbäckspålles lopp på hemmabanan Skellefteå. Foto: Ola Westerberg/TR Bild

Ett av landets bästa kallblodsston har gjort sitt på tävlingsbanan. I stället ska Katla Kiro bli mamma.
– Hennes framgångar gjorde att vi vågade satsa på att livnära oss på travsporten, säger tränaren, ägaren och uppfödaren Jerker Bjurman.

Publicerad:

Efter 96 starter, 11 segrar och närmare 1,2 insprungna kronor är karriären över för Katla Kiro. Ägarna, Ranja och Jerker Bjurman, fattade beslutet sedan nioåringen konstaterats dräktig.
– Tanken var först att hon skulle tävla parallellt, men i år har det inte räckt trots att hon har svarat för bra prestationer. Hon mötte Tangen Haap två gånger i rad i våras och det är bara sådana lopp vi har att välja på, förklarar Jerker Bjurman.
– Samtidigt har hon inget kvar att bevisa. Hon har unghästmeriter, gått bra som äldre, sprungit fort och tjänat mycket pengar. Hela kravspecifikationen är uppfylld. Det vore ointressant i sammanhanget om hon hade sprungit in 100.000 kronor till. Det känns skönt att få sluta när vi vill och inte när vi måste. Hon är helt oförstörd och mår bra.

"Jag fick inte fram ett ord"

Katla Kiro (e. Lome Elden) är uppfödd av paret Bjurman som därefter har haft henne i sin ägo. Hon tränades av Jerker, proffstränare vid Skellefteåtravet, karriären igenom och i hans regi var hon bland annat tvåa i Kriteriestoet som treåring och fyra i Derbystoet säsongen därpå.

Jerker Bjurman framhåller särskilt den förstnämnda framgången när han sammanfattar hennes tid på tävlingsbanan.
– Det var enda gången i mitt liv som jag bokstavligen saknade ord. Jag kommer ihåg att någon journalist frågade mig om en kommentar efteråt, men jag hade tunghäfta. Jag fick inte fram ett ord. Det var så överraskande och sättet hon gjorde det på – hon sprang bara runt dem i sista sväng. Det var det största.

Katla Kiro växte sedan in i den äldre eliten och har deltagit i såväl sto-SM som vid kallblodsmeetinget i Paris.
– Då fick jag göra något som jag aldrig hade gjort förut – köra fort i rätvarv framför publiken på Vincennes. När jag var där med Ängskalla körde jag bara passivt i bakvarv och efteråt tänkte jag: "Är jag dum i huvudet?", säger Bjurman och fortsätter:
– Så när jag kom dit igen med Katla Kiro speedade jag i full kareta i nedförsbacken bara för att ha gjort det. Jag minns att Bazire körde förbi oss med ett varmblod. Men det är ju fler som blivit omkörda av honom, så det är inget att skämmas över.

Hur skulle du beskriva Katla Kiro som tävlingshäst?
– Hon var väldigt talangfull tidigt även om hon inte gick så fort i början. Sedan utvecklades hon hela tiden. Hon satte sitt rekord (1.23,2) så sent som för nio månader sedan som slagen av Lome Brage, Ingbest och en finsk häst, säger Bjurman.
– Hon var fantastiskt stark och man behövde aldrig vara rädd att hon skulle ge sig. Det hände inte mer än ett tiotal gånger att hon blev omsprungen på upploppet. Hon gick alltid ända in i kaklet.

"Långsökt att det ska hända igen"

Men nu är tävlingskarriären alltså till ända. I stället väntar avel och Katla Kiro kommer till det skedet vid lagom ålder, menar Jerker Bjurman.
– Om fertiliteten är som vi hoppas lär hon hinna få ett gäng avkommor nu. Det är annars en grej med snabbloppsmärrarna – det heter ofta att de inte är inte lika bra i aveln, men jag tror att det mest beror på att de är till åren och därför inte hinner få så många avkommor. Nu kan Katla förhoppningsvis få tio avkommor och rent statistiskt borde tre, fyra stycken kunna bli riktigt bra.

Hon är dräktig med Ängsborken – varför valde ni just honom?
– Två saker. Dels har han ungt blod, dels borde de komplettera varandra väldigt bra exteriört. Hon är bara 147 centimeter hög och lite lång i kroppen medan Ängsborken är byggd tvärtom.

Hur tror du att det kommer att kännas att inte längre tävla med henne?
– Väldigt tomt. Och konstigt. Med stor sannolikhet kommer jag inte att ha någon häst med i snabbloppen på ett bra tag framöver. Det var oerhört speciielt för hela familjen att vi fick fram en egen uppfödning som tog sig upp till den nivå som hon gjorde. Det känns lite långsökt att det ska hända igen, men vi har laddat bra, säger Bjurman.
– Det var Katla Kiro som tillsammans med Ängskalla och Odile Kiro gjorde att vi vågade släppa sargen och satsa på att livnära oss på travsporten. Katlas framgångar gav oss det självförtroende som behövdes för att jag skulle våga plocka ut A-licens och jobba lite mindre med mitt egna företag. Det är något man unnar alla – att få fram en häst som gör att man växer och vågar spänna bågen. Förhoppningsvis har vår resa bara börjat.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS