Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Klassisk midsommar – men utan Piraten

Foto: Lena Emmoth/TR Bild
On Track Piraten kommer inte till start i Midsommarloppet. Hans R Strömbergs häst var ute i Norrbottens Stora Pris i lördags och en start i Rättvik på lördag kommer för tätt inpå. Foto: Lena Emmoth/TR Bild

Få platser är lika förknippade med midsommar som Siljansbygden. Och en djupt rotad tradition i trakten är trav i Rättvik på midsommardagen. Den här gången lockar dalabanan med högklassiga Breeders Crown-försök och den färske storloppsvinnaren Milligan's School, men det är något som saknas.

Publicerad:

Eller någon, rättare sagt. För i år firas det midsommar på Rättviksovalen utan On Track Piraten. Den folkkäre hemmahästen vann anrika Midsommarloppet tre år i följd från 2015 till 2017 och vid sin senaste triumf besegrade han självaste Nuncio. I fjol gjorde Piraten sitt fjärde raka framträdande i loppet som femma, men på lördag blir han kvar i stallet.

Så sent som i lördags var han med i Norrbottens Stora Pris och den starten kommer lite väl tätt inpå, menar tränaren Hans R Strömberg.

– Vi lugnar oss lite. Det är inget fel på honom, men han får vila den här gången. Vi siktar på långloppet i Eskilstuna nästnäst vecka i stället, säger Strömberg.

– Sedan hade jag känslan av att det skulle bli tufft och det blev ju ett väldigt bra lopp även utan Piraten.

Bäst meriter i fältet har Milligan's School som kommer från seger i Jämtlands Stora Pris. Då var Ulf Eriksson avstängd, men på Rättvikstravet återförenas radarparet. I Midnattsloppet ställs de mot Elian Web, Montdore och så en annan häst från Hans R Strömbergs stall, Unique Juni.

– Det är väldigt bra hästar med, så jag är nöjd om vi kan vara trea eller fyra, säger Strömberg.

Lördagen innehåller också försök till Breeders Crown och där dyker flera av landets kulltoppar upp. En av dem är fyraåriga Conrads Rödluva som var tvåa i Drottning Silvias Pokal i sin senaste start. Fuxan vann ett Breeders Crown-lopp på Örebrotravet i våras och jagar nu ännu en seger i löpningsserien. För motståndet på söndag står bland andra femman från ovan nämnda pokalfinal, Racing Brodda.

16 hästar anmäldes till de jämnåriga hingstarna och valackernas uppgörelse och bland de som fick plats utmärker sig tre jänkare från Stefan Melanders stall: Brothers N.Arms, Evaluate och Thrust Control. Trion var finalister i Kungapokalen och i Rättvik ställs de hästar som Forfantone Am och den finske kriterievinnaren Lewis Ale. På programmet står även tre Breeders Crown-lopp för treåriga hästar.

Midsommartravet har körts på Rättvikstravet sedan 1955 och har en särskild plats i många kullor och masars hjärtan.

– Det betyder jättemycket för oss här. Det är trav på torsdagen, sedan är det fest i Nusnäs vid Siljans strand på fredagen och så trav igen på lördagen. Det här är de bästa dagarna vi har, säger Hans R Strömberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.