Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Kommer nog aldrig sjunka in"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Timo Nurmos och Rolf Andersson efter segern i Prix d'Amérique 2018. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under lördagen kom nyheten att Readly Express siktas mot Elitloppet, men sedan avslutar karriären. För Travronden berättar ägaren Rolf Andersson om karriären och det tuffa beslutet.

Publicerad:

Vinster i bland annat Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Grand Prix de l'UET, Jubileumspokalen, Prix Tenor de Baune och Prix d'Amérique – och dessutom vinnare av Svenskt Mästerskap två gånger. Totalt 24 segrar på 34 starter och 21.047.888 kronor in på kontot. Men snart är tävlingskarriären över för Readly Express. Under lördagen lämnade ägaren Rolf Andersson och Bro Byggnads AB beskedet att Readly Express siktas mot Elitloppet 2019, men att det också blir hästens sista framträdande på tävlingsbanan.
– Ja, det är väl i princip bara att titta i resultatlistan och se vilka lopp han vunnit. Det kommer aldrig att sjunka in tror jag. Det är så oerhört stort för mig, säger Rolf Andersson, vars häst röstades fram till Årets häst på Hästgalan för en dryg vecka sedan. Det var andra året i följd som Readly Express plockade hem den prestigefyllda titeln.

Och nu jagar ni även segern i Elitloppet?
– Det är ett tufft lopp, men när svenska folket röstade fram honom som Årets häst och med tanke på vilket tryck som är på att få se honom på Solvalla sista helgen i maj valde vi den här vägen. Jag hoppas även att uppfödarna är glada över att få chansen att betäcka med Readly efteråt.

Drygt tre månader återstår innan Elitloppet avgörs – och Readly Express har aldrig startat över sprinterdistans tidigare.
– Av vad jag har hört så är Timo sugen på att ta ut honom i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer och sedan tror jag att det ena ger sig efter det andra. Förmodligen behöver han ett eller två sprinterlopp i kroppen. Timo har hela tiden sagt att eftersom Readly Express kan avsluta loppen i 1.06-fart så borde han kunna öppna bra också. Han är verkligen en fantastisk tränare och Inga Perk har också varit fantastisk som skötare.

De här besluten som nu är fattade, hur svåra har de varit för dig?
– Oerhört svåra. Med tanke på att det finns så stort intresse att se honom tävla, men även lika stort intresse i att svensk travavel ska fortsätta utvecklas.

Hur länge har ni diskuterat?
– Avelsfrågan diskuterades ju redan ifjol, men det har vuxit fram nu efter Prix d'Amérique och Prix de France.

I pressmeddelandet skrivs det om nya ägarförhållanden i Readly Express, vad menas med det?
- Det är ingenting skrivet ännu och det kommer det inte att bli förrän efter Elitloppet heller. Detta för att Timo ska få bästa möjlighet att matcha hästen på det sättet han vill. Efter Elitloppet kommer Bro Byggnads AB fortsatt stå kvar som majoritetsägare i Readly Express.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS